Stephen Hawking död

Stephen Hawking död – blev 76 år

Av: 

Hans Österman

Josefin Silverberg

NYHETER

Vetenskapsmannen Stephen Hawking är död.

Det uppger familjen i ett uttalande, rapporterar Sky news.

”Han sa en gång: 'Det skulle inte vara mycket till universum om det inte var hem till de människor du älskar'. Vi kommer att sakna honom för evigt”, skriver hans barn Lucy, Robert och Tim.

Den brittiske fysikern Stephen Hawking är död. Han blev 76 år och somnade in i sitt hem i Cambridge i Storbritannien tidigt under onsdagsmorgonen.

Barnen Lucy, Robert och Tim säger i ett uttalande: ”Vi är djupt ledsna över att vår älskade far gått bort. Han var en stor forskare och en man utöver det vanliga vars arbete och arv kommer leva vidare i många år”.

”Hans mod och uthållighet tillsammans med hans briljans och humor inspirerade människor runt om i världen. Han sa en gång: 'Det skulle inte vara mycket till universum om det inte var hem till de människor du älskar'. Vi kommer att sakna honom för evigt”, skriver familjen i uttalandet.

Familjen har bett om att få vara i fred med sin sorg men tackar enligt Sky News alla de som varit vid Stephen Hawkings sida och stöttat honom genom hans liv.

En av de mest kända fysikerna

Den välkända fysikern Stephen Hawking har hyllats som en av de största inom sitt område och har tilldelats flertal priser och hederstitlar. Hawking har släppt flera böcker, bland annat storsäljaren ”A brief history of time” som sålts i över tio miljoner exemplar, skriver CNN.

Många minns också hans skarpa formuleringar och humor.

Tillsammans med sin kollega, fysikern Roger Penrose, utvecklade Stephen Hawking Einsteins relativitetsteori och teorin att tid och rum börjar med ”Big bang” och slutar med svarta hål.

Det har spekulerats i om den brittiska professorn skulle tilldelas Nobelpriset för sin forskning.

– Svarta hål är mer bisarra än något som författarna som skriver science fiction kunde ha tänkt ut på egen hand, sade Hawking när han föreläste i Stockholm i augusti 2015, rapporterar TT.

Levde med ALS

Som 21-åring, 1963, drabbades Hawkings av nervsjukdomen ALS. Då gavs han bara några år att leva av läkarna, men under många år har han levt med sin sjukdom, bland annat med hjälp av en högteknologisk rullstol och en specialkonstruerad dator som han har kommunicerat genom.

2014 blev hans liv film med ”The theory of everyhing” där Eddie Redmayne spelade Hawking. Stephen Hawking har också medverkat i bland annat komediserierna ”Big bang theory” och ”The Simpsons”.

Tv-serien ”The Big bang theory” sörjer honom på Twitter med en bild på skådespelarna och Hawking:

”Till minne av Stephen Hawking. Det var en ära att ha med honom i Big Bang Theory. Tack för att du inspirerade oss och världen”.

Storbritanniens premiärminister Theresa May hyllar Hawking på Twitter och skriver att han var en ”briljant och enastående tänkare”.

NASA skriver på Twitter: ”Vi minns den kända fysikern och ambassadören för vetenskapen Stephen Hawking. Hans teorier låste upp ett universum av möjligheter som vi och världen utforskar . Hoppas du fortsätter att flyga i viktlöshet som du sa till austronauterna på rymdstationen 2014”.

ANNONS

Så kan du skydda hemmet mot blixtnedslag – köp en grenkontakt med överspänningsskydd!

Extern länk från Webhallen

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Stephen Hawking död

LÄS VIDARE

Vad är ALS (amyotrofisk lateral skleros)?

ÄMNEN I ARTIKELN

Stephen Hawking död

Stephen Hawking

ALS (amyotrofisk lateralskleros)

Storbritannien

Fysik