Domare: Barn och föräldrar ska återförenas

avJosefin Silverberg

En federal domare i Kalifornien har beordrat amerikanska gränsmyndigheter att förena de familjer som separerats vid gränsen till Mexiko.

Det rapporterar amerikanska medier.

Fallet som den federala domaren i San Diego fattat beslut i gäller en sjuårig flicka som separerats från sin kongolesiska mamma och en 14-årig pojke som skiljts åt från sin brasilianska mamma, skriver bland andra CBS News.

Domaren Dana Sabraw beordrar nu gränsmyndigheter att barnen ska återförenas med sina föräldrar under 30 dagar och de under fem inom 14 dagar.

Debatten om familjeseparationerna kommer efter att mer än 2000 barn har skiljts åt från sina föräldrar och placerats i förvar på grund av Trumpadministrationens nolltolerans mot illegal invandring som började gälla i maj.

Eftersom barn inte kan åtalas har de placerats i myndigheternas förvar, under förhållanden som fått hård kritik både i USA och internationellt.

1 av 4 | Foto: MANDEL NGAN / AFP
President Donald Trump håller upp den undertecknade ordern.

Delstater stämmer regeringen

Demonstrationer har de senaste dagarna hållits i bland annat Raleigh, North Carolina som vill att delstatspolitikerna agerar för att stoppa behandlingen av illegala flyktingfamiljer.

– Vårt mål är att verkligen fortsätta att trycka på. Det här har blivit en vändpunkt. Det har varit väldigt mycket omänsklighet och grymhet från den här administrationen men detta att barn tas iväg från sina föräldrar och det trauma de genomgår har varit en brytpunkt för landet. Vi börjar fortstå att den här regeringen inte bryr sig om människor. Kan de göra det här så kan de göra vad som helst, säger Karen Ziegler som organiserar protesten, till AP.

Efter kritiken har Trump meddelat att barn och föräldrar ska hållas i förvar tillsammans men de 17 delstater som nu stämmer den amerikanske regeringen för agerandet och menar att det strider mot grundlagen menar att den vändningen är en skenmanöver.

ARTIKELN HANDLAR OM