Stora tågförseningar efter branden: ”Obefintlig info”

avJosefine Holmqvist

Branden längs med järnvägen i Finnerödja orsakade under helgen ett tågstopp mellan Göteborg och Stockholm. På lördagskvällen var branden under kontroll och spåren kunde åter trafikeras.

– Vi kommer att öppna klockan 19 i båda riktningarna, säger Pär Gustavsson, presschef på Trafikverket.

Även E20 stängdes under branden men öppnades under lördag eftermiddag.

Det var på fredagseftermiddagen som det började brinna längs med tågspåren mellan Laxå och Töreboda. Tågtrafiken stoppades helt och E20 stängdes av i båda riktningarna men öppnades under eftermiddagen.

På lördagen stod tågtrafiken helt still. Först framåt kvällen var branden släckt.

- Vi kommer att öppna klockan 19 i båda riktningarna, säger Pär Gustavsson, presschef på Trafikverket.

20-30 personer bekämpade branden

Flera resenärer rapporterade under dagen om kraftiga förseningar och undermålig information.

Räddningstjänsten och personer från Försvarsmakten har varit på plats under natten för att arbeta med att släcka branden i Finnerödja.

– Det brinner fortfarande, men vi har läget under kontroll. Det finns ingen prognos för hur lång tid släckningsarbetet kommer att ta, säger Martin Duberg, inre befäl vid Nerikes räddningstjänst på lördag förmiddag.

Han berättar att 20–30 personer arbetade med att släcka branden under dagen.

Framåt eftermiddagen meddelade Trafikverket att branden var släckt och att sträckan öppnade för trafik. Dock får resenärer räkna med följdförseningar.

1 av 4 | Foto: Läsarbild
Brand i Laxå som innebar totalstopp i tågtrafiken på sträckan.

”Obefintlig info”

En läsare som hört av sig till Aftonbladet berättar att flera hundra personer som ska åka till Stockholm sitter strandade i Göteborg under förmiddagen.

”Vi är fast i Göteborg med obefintlig info, minst två timmar försenade innan start”, skriver läsaren.

Läsaren Anette hör också av sig och berättar att cirka 100 passagerare på ett SJ-tåg från Stockholm till Göteborg har blivit avställda i Hallsberg.

”Vi blev lovade att en buss skulle hämta oss, men här finns ingen buss. Vi har suttit här i en och halv timma nu och får ingen information. SJ har stängt sitt kontor på stationen och det går inte att komma fram på deras telefon”.

”Tycker SJ skött sig bra”

Ytterligare en läsare berättar att hans son var tvungen att sova över i Hallsberg under natten, efter att de suttit fast i Laxå i åtta timmar.

”De fick åka tillbaka till Hallsberg där de blev lovade ersättningsbussar av SJ, men det kom inga sådana. Ingen personal finns på plats, det enda man kan göra är att sitta och vänta i telefonkö”.

En annan skriver: ”MTR skickade ut sms om inställt tåg 30 min innan avgång på lördagsmorgonen, trots att de bör ha vetat om brandens påverkan långt innan dess”.

Men inte alla är missnöjda. Läsaren Madeleine säger att hennes tåg avgick 20 minuter sent från Göteborg, och beräknas bli en timme sent:

”Jag tycker att SJ skött det bra, och information har delgetts oss både på tåget och via appen”.

Samtliga avgångar försenade

Susanna Carlman, som arbetar på MTR:s pressjour, säger att det är svårt att säga hur stora deras förseningarna blir, med tanke på att Trafikverket inte lämnar besked för hela dagen.

– Men samtliga tåg är tvungna att ta omvägar, vilket innebär förseningar. Och vissa avgångar har blivit framflyttade.

– Vår förhoppning är att samtliga avgångar kommer att ske, men det kan vi inte svara på nu. Trafikverket måste meddela när vi kan få plats på spåren, säger hon.

Susanna Carlman uppger att samtliga av MTR:s resenärer får information per mejl eller sms så fort de har ny information.

SJ:s tåg mellan Stockholm och Göteborg leds om via Falköping, Nässjö och Karlstad. Företagets presstjänst meddelar man att man inte planerar att ställa in några avgångar under lördagen.

Enligt Ronny Hörstrand vid SJ är problemen med ersättningsbussar fixade på eftermiddagen.

– Det stämmer att vi hade problem att få fram bussar till Hallsberg, men det är nu ordnat. Personal är också på plats, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Töreboda

Laxå

Tågtrafik