Daniel, 27, fick upp rekordstor havskatt

avBabs Drougge

NYHETER

När spöet ryckte till förstod Daniel Erkki, 27, att han hade fått något stort på kroken.

Att han skulle slå Europarekordet för havskatt hade han dock inte räknat med.

– Man fattar det inte själv än, säger Daniel Erkki från Kiruna.

Daniel Erkki, 27, bor i Kiruna, men han och flickvännen besöker ofta sin stuga 17 mil bort, i norska Narvik.

Sent på onsdagskvällen satt de i båten och prövade fiskelyckan på ett ställe som vanligtvis brukar ge god utdelning. Men inte i dag.

Efter ett par timmars lönlöst nötande var de nära på att ge upp.

– Då känner jag hur det smäller till i spöet. Jag tänkte att antingen är det botten eller så är det en riktigt stor fisk, säger Daniel Erkki.

Att det inte var något bottennapp blev han snart varse, när fisken började dra ned mot botten. Hela linan var snart ute och Daniel fick kämpa för att behålla lugnet.

1 av 3 | Foto: Privat
Adrenalinet pumpade på bra medan Daniel Erkki drog upp firren.

Efter en stunds kamp lyckades han få in en huggkrok i huvudet på bjässen och dra upp den i båten. Då kom känslorna och adrenalinet i kapp.

– Jag vart nästan lite panikslagen eftersom jag inte ville tappa den, så jag stängde liksom av allting och verkligen fokuserade på att få upp den i båten. Sen kände jag mig lättad och även chockad. Man stod och skakade en ganska bra stund efteråt, säger Daniel Erkki.

Daniel är en van havsfiskare, men har större erfarenhet av andra fiskar än just havskatt. Riktigt hur imponerande hans fångst var förstod han därför inte förrän han delade med sig av bilder på sociala medier.

– Jag hade aldrig tänkt att det skulle kunna vara något rekord eller någonting, men folk började skriva att det här kan vara Europarekord. När jag började googla lite såg jag att rekordet låg på 17,66 kilo och min vägde ju 18 kilo, så det måste ju vara ett nytt Europarekord. Man fattar det inte själv än, säger Daniel Erkki.

1 av 2

Den 130 centimeter långa havskatten fick följa med hem till stugan.

– Vi sparar den här, framför allt för det goda köttet, de är fruktansvärt goda att käka. Sedan ska vi ha huvet som en trofé, vi har som en liten trofévägg här ute där vi sparar alla stora fiskar vi fått, säger Daniel Erkki.

Kissar du i havet? Sluta med det 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Narvik

Fiske

Kiruna

Fiskar