Nya bakslaget i torkan – bönder varnas för eldhav under skördning

Av: Anna Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Djur som går till nödslakt och förlorade skördar. Värmen har slagit hårt mot Sveriges lantbrukare. När skördetiden nu närmar kommer nästa bakslag - det är så torrt att åkrarna riskerar att brinna upp under tröskningen.

– Vi ser med oro på den här skördeperioden, säger Johan Litsmark, naturskadespecialist.


CHATTA 10.30: Ställ dina frågor till naturskadespecialisten Johan Litsmark här.


Sommaren 2018 kommer att gå till historien som en av de varmaste och torraste i mannaminne.

Bönder har tvingats till nödslakt och uppemot 40 procent av spannmålsskörden kan ha gått förlorad i den torra marken, enligt LRF.

Sädesfälten i söder lyser redan gula och skördeperioden har precis börjat - en månad tidigare än normalt.

Varnar för bränder under skördning

LÄS VIDARE

Johan Litsmark
Foto: SIMON HASTEGÅRD / Länsförsäkringar
Johan Litsmark

Då kommer nästa bakslag för Sveriges lantbrukare. Risken för att det ska börja brinna under tröskningen är så stor att Länsförsäkringar varnar Sveriges bönder inför skördeperioden.

– Det är så extremt torrt nu. Det finns en risk för bränder på åkrarna eftersom halmen är så torr när den tröskas, säger Johan Litsmark, agronom och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

100 meter åker brann upp

Det är inte vanligt att åkrar fattar eld under tröskningen. Men i onsdags flammade en brand i Danmark upp efter en skördetröska. En hundra meter lång remsa av åkern gick förlorad i eldhavet.

– Så torrt som det är nu, är det otroligt att branden inte spred sig mer än så, säger Allan Riisberg från Midtjysk räddningstjänst till danska TV2.

Johan Litsmark känner inte till att någon brand blossat upp i samband med tröskning i Sverige i år. Men Länsförsäkringar bedömer ändå att risken för att det kommer att ske är så stor att de går ut med en varning.

– Vi ser med oro på den här skördeperioden. Det finns många förutsättningar som talar emot att det ska gå tryggt och säkert till, säger Johan Litsmark.

Räddningstjänsten manar till stor försiktighet

Vid skördning kan gnistor bildas från tröskmaskinerna. Räddningstjänsten bekräftar att risken för att åkern fattar eld av gnistorna eller av värmen från maskinen är större än normalt.

− Jag manar till stor försiktighet vid all verksamhet där det finns risk för gnistbildning. Man bör ha en ökad beredskap, säger Joel Johansson, inre befäl vid räddningstjänsten syd.

Räddningstjänsten och Länsförsäkringar uppmanar de som ska ut och skörda i torkan att ha vattentankar och extra brandsläckare redo, om olyckan skulle vara framme.

– Vi har en hög brandrisk och eldningsförbud i många delar av landet. Det måste man ha i åtanke, säger Joel Johansson.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN