Nyheter

Lööf utesluter inte vapenexport till Kina

Av: 

Anders Munck

Centerns partiledare Annie Lööf.
Centerns partiledare Annie Lööf.

NYHETER

Centerns partiledare Annie Lööf utesluter inte att Sverige ska sälja vapen till Kina – ett land EU har vapenembargo mot.

– Det kommer att bli en diskussion om hennes trovärdighet, säger s-märkte statsvetaren Ulf Bjereld.

Kinesiska soldater.

Det var i Ekots lördagsintervju som Annie Lööf fick frågor om Sveriges vapenexport. Lööf har sagt att hon vill ha tydligare regler om vilka krav som ska ställas på de länder som Sverige exporterar vapen till.

”Vad är Kina?”

I intervjun med Ekot sade Annie Lööf att hon vill ha en översyn av lagstiftningen för den svenska vapenexporten.

– Jag tror det är svårt att ställa upp ett strikt diktatur – eller demokratikrav i vapenexportlagstiftningen. Det är väldigt svårt att göra den definitionen. Vad är Kina till exempel? Hur definierar vi Kina som land? Vad får det för konsekvenser i övrigt, sade Lööf.

Då fick hon frågan om Sverige ska exportera vapen till Kina.

– Sverige ska exportera till de länder som vi har samarbete med och samförståndsavtal med så länge den lagstiftningen vi har respekteras, sade Annie Lööf.

EU har vapenembargo

Statsvetaren Ulf Bjereld hävdar att Lööfs uttalanden leder till trovärdighetsproblem:
– Två saker mycket märkliga. Hon antyder att Kina ligger i en gränszon, men Utrikesdepartementet är väldigt tydliga i sin beskrivning av landet som en diktatur. Det andra är att hon antyder att Sverige mycket väl skulle kunna sälja vapen till Kina trots att EU har vapenembargo mot landet, säger han.

Vad får detta för konsekvenser för Annie Lööf?

– De som menar att hon har fått en dålig start får vatten på sin kvarn. Och det är klart att det blir en diskussion om hennes trovärdighet. Det förlorar partiet på.

”Kina inte en demokrati”

Annie Lööf hävdar i efterhand att hon har blivit missförstådd:

– Jag tänker verkligen inte föreslå att Sverige ska exportera vapen till Kina och jag anser inte att Kina är en demokrati. Mitt syfte var att förklara hur systemet som reglerar vapenexport fungerar och vilka myndigheter och system som hanterar bedömningarna om exporttillstånden, hälsar hon via sin pressekreterare.

ANNONS

Allt för din bästa vän 😺 upp till 30% på Djur hos MEDS!

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert: