100 000-tals barn har fått en prislapp

I måndags berättade en 14-årig flicka för mig hur det känns att vara till salu.

Vi satt i ett kök i en stad i Mellansverige och hon ­försökte få mig att förstå vad hon gått igenom.

Aftonbladets Erik Wiman.
Aftonbladets Erik Wiman.

Sandra, som inte är hennes riktiga namn, berättade om hur det är att som elvaåring bli såld för 4 000 euro till en man som anser sig ha rätt till hennes kropp. Hur det är att bli fasthållen av tre andra män och sedan sexuellt utnyttjad av en fjärde.

Sandra vädjar till Sverige om skydd. Hon ber att få stanna i landet.

– Jag vill vara ett barn. Jag vill inte att vuxna män ska få göra elaka saker mot mig, säger hon.

Om du stannar upp där och så läser du från början igen. Men byt ut Sandra mot namnet på en ung flicka du själv känner.

Du står inte ens ut med tanken, eller hur?

Sandra hotas av utvisning tillbaka till sitt hemland Rumänien. Både hennes advokat och ­socialtjänsten befarar att hon kommer säljas igen om hon tvingas resa tillbaka. Att nya män ska hålla fast henne.

För en vecka sedan befriades en annan ung människa från ett liknande helvete. Den 14-åriga flickan i Göteborg misstänks på samma sätt ha svikits av sin familj och sålts till en vuxen man.

Under ett års tid hölls hon fången i en lägenhet i en förort till Göteborg. Där, misstänker polis och åklagare, utsattes hon för regelbundna våldtäkter och misshandel.

Fyra personer, tre män och en kvinna, sitter häktade misstänkta för människohandel. Några närmare detaljer vet vi inte eftersom det råder yppandeförbud i fallet.

Vad vi däremot vet är att människohandeln ökar och att hundratusentals barn i Europa just nu har en prislapp.

I Sverige anmäldes 53 fall förra året enligt Brottsförebyggande rådet. 22 av offren var barn. Reducerade till handelsvaror på den smutsigaste av marknader. De utgör inte ens toppen på isberget i Europa.

Den 25 maj 2009 lade EU-kommissionen fram ett lagförslag i syfte att bekämpa människohandel i alla former. I beskrivningen ingår även tvångsgifte av barn som det rör sig om i de två aktuella fallen i Sverige.

Offren ska erbjudas ­bostad, läkarvård och vid behov polisskydd så att de återhämtar sig från sitt ­lidande och vågar att vittna mot sina slavdrivare.

Hur rimmar det lagförslaget med att svenska Migrationsverket vill utvisa en 14-årig flicka ensam till ett land där hon riskerar att bli till salu igen?

Publisert: