Nyheter

Rotröta eller rättsröta?

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

I dag avgörs tv-ekens öde

Beslutet är slutgiltigt: i dag fälls tv-eken.

– Vem som helst med någon form av hjärnkapacitet kan förstå det, säger Björn Embrén trädspecialist på Stockholms trafikkontor.

– Det här är psykologisk krigsföring, säger ekaktivisten Göran Folin, 73.

Känslorna svallar allt kraftigare kring den gamla eken. Utanför tv-huset i en refug mitt på Oxenstiernsgatan i Stockholm står trädet som kan vara uppemot 1 000 år gammal.  

Trafikkontoret: ”Livsfarligt”

Enligt trafikkontoret har rotsystemet skadats i samband med bebyggelsen omkring den på 1960-talet. Nu ska svampar ha angripit den.

Om Björn Embrén hade fått bestämma skulle den redan vara nedsågad.

– Det kommer att ske under den närmaste veckan, säger han till Aftonbladet.

– Den är genomrutten. Rotrötan är fullständig. Den är små delar av levande bark, och inuti finns fragment av levande ved som förser den stackars kronan med näring. Det går inte längre helt enkelt. Det är livsfarligt.

Aktivister stoppade fällning

Sagan om eken hade varit all, om inte trädkramarna kommit till dess undsättning den 24 oktober. Fällningen avblåstes, och trafikkontoret spärrade i stället av och ledde om trafiken.

Fortfarande står aktivister och fryser med "Rädda eken"-knappar omkring sin resliga skyddsling. Merparten har relativt hög medelålder.

– Försöker de kommer jag att kedja fast mig. En pensionärstant lägger de inte hand på, säger Lill Kinnegård, 66, som bor lite längre ner på gatan.

– Det här är fruktansvärt. Jag satt på bänkar alldeles här borta och kramades med min fru 1953, säger Ernst "Epa" Persson, 80, och pekar mot nordost.

”Ljuger om rötan”

En norsk arborist, Erik Solfjeld, har tittat på trädet, men ännu inte kommit med sin rapport. Han har däremot redan dömt ut trädet på grund av rotröta och att kronan är instabil. Och i morgon ska alltså eken, om allt går som Trafikkontoret vill, fällas.Göran Folin var själv med att strida om de berömda almarna i Kungsträdgården. Exakt 40 år efteråt kämpar han igen, mot etablissemanget som han anser ser ner på sina medborgare med sarkasm.

Tillsammans med de övriga aktivisterna menar han att de ansvariga på Stockholms stad överdriver ekens tillstånd.

– De säger att de har undersökt rötterna. Men det har de inte gjort. De vill bara ha bort den för att kunna dra mer trafik här och för den där spårvagnen som kommer, säger Göran Folin.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Italien–Wales i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert: