Flyktingpolitik

”Man vet aldrig när de hämtar oss också”

Av: 

NYHETER

Elie, 11, i Ånge känner sig inte trygg

11-årige Elie el Koreh känner sig inte trygg i sitt eget hem.

När som helst kan han och hans familj utvisas på samma sätt som familjen Danielian/Arustamjan i Ånge.

– Man vet aldrig när de knackar på dörren och hämtar oss, säger mamma Sonia el Koreh.

Både familjen Danielian och el Korehs öden samlade runt 200 personer i Sundsvall till en manifestation av och för barnen på lördagen. Flera talare såg likheter mellan deras öden och i båda fallen blir barn och deras kompisar offer för besluten.

– Låt denna jul bli en barmhärtighetens jul, kräv en flyktingpolitik som inte innebär att barn far illa, sa biskop Tuulikki Koivunen Bylund som var en av talarna.

I Sverige i fem år

Mitt i folksamlingen fanns familjen el Koreh från Libanon som nyligen fick ett utvisningsbeslut efter att bott i Sverige i 5 år. Barnen Elie, 11 och Marie-Belle, 8, minns inget av sitt hemland och kan inte språket.

– Vi jobbar varje höst med barnkonventionen och när vi fick veta att familjen utvisats var barnens reaktioner att det inte kunde stämma, säger Elies klasslärare Linda Prim.

Eleverna i Elies klass tog initiativ till ett protestbrev som skickades till kungen, statsministern och Migrationsverket och som lästes upp under manifestationen.

För familjen el Koreh betyder stödet från omgivningen mycket men de lever ändå hela tiden med rädslan. De är skräckslagna inför att de kan bli nästa familj som hämtas och skickas hem.

Till polisen varje vecka

Allt de fått veta är att de ska utvisas i januari. En gång i veckan får de åka till polisen och visa upp sig, säger mamma Sonia.

Både hon och hennes man Raymond kommer från det krigshärjade Libanon och har möjlighet till att bli fast anställda i Sverige. Ändå anses deras skäl inte vara tillräckliga för att få stanna.

– Det som hände i Ånge har gjort att vi känner oss ännu mer stressade och ledsna. Vi vet inte vad som händer i morgon, säger Sonia.

Under manifestationen gick barnen Danielians kamrater runt och samlade in både namnunderskrifter och pengar till familjen.

Leo Falk som gick i Haijk Danielians parallellklass talade från scenen om att kämpa tillsammans.

”Generös flyktingpolitik en myt”

– Nu måste vi få hem familjen Danielian och göra allt för att stoppa utvisningen av familjen el Koreh, uppmanade han åhörarna.

Han tycker att familjen Danielian behandlats som brottslingar.

– Det finns en myt om att Sverige skulle ha en så generös flyktingpolitik. Men om det här kunde hända en fullt integrerad familj som hela Ånge älskar, hur många händer det då inte som vi aldrig hör talas om?

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Flyktingpolitik

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingpolitik