Terrortimmarna som skakade hela Norge

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

OSLO. Klockan 12.51. Anders Behring Breivik skriver för sista gången i dagboken:

"Jag tror det här blir mitt sista inlägg".

Tre och en halv timme senare skakas Oslo av en 950 kilo tung bomb.

Klockan 14.09: 

Anders Behring Breivik, 33, har bestämt sig, Planerna har pågått i flera år och klockan 14.09 fredagen den 22 juli i fjol blir de verklighet på nätet när han publicerar sitt 1500 sidor långa manifest "European deklaration of independence." Det skickas även till mer än tusen e-postkontakter, i Norge och utomlands. Manifestet är hans egen uppgörelse med hela det norska samhället. Han har jobbat med det sedan 2002. På 1500 sidor kritiserar han bland annat islam, Arbeiderpartiet och kulturmarxismen som han tycker råder i Norge. Han beskriver även ingående de attacker som om några timmar kommer att bli verklighet. 

Klockan 15.15:

Breivik kör upp sin Volkswagen Crafter på Grubbegatan i Oslo. Han åker mot enkelriktat, för han har bråttom. Bilen är lastad med en bomb på 950 kilo. Den består av konstgödsel, diesel och aluminium. Breivik parkerar strax utanför huvudingången till statsminister Jens Stoltenbergs kontor. Han tänder sedan stubintråden med cirka sju minuters brinntid och lämnar platsen till fots. Lite längre bort står en flyktbil som han tidigare placerat ut – en Fiat Duplo med registreringsnummer VH 24605. Breivik ger sig av.

Klockan 15.25.22:

Bomben i regeringskvarteret exploderar. Åtta dör. Ungefär 200 personer skadas. Bara några minuter senare kommer den första polispatrullen fram till platsen. De möter ett totalt kaos. Det ryker, det yr damm, skadade och blodiga människor ligger på gatorna, folk skriker. Förödelsen är total.

Klockan 15.35:

Anders Behring Breivik sitter i sin Fiat Duplo. Han är på väg mot Utøya men fastnar i de långa bilköer som bildats på grund av attentatet mot regeringskvarteret. En resa som normalt tar 45 minuter tar nu över en timme. Han säger i förhör att han blev försenad på grund av köerna.

Klockan 16.40:

Klädd i en falsk polisuniform parkerar Breivik sin bil, en silvergrå Fiat Dublo, vid färjeläget i Sundvollen. Han väntar in nästa båt på väg till Utøya. Där pågår AUF:s sommarläger. Tidigare på dagen har den förre statsministern Gro Harlem Brundtland varit där och talat. På ön befinner sig 564 personer, de flesta av dem ungdomar. Majoriteten av de som snart kommer att avrättas är mellan 14-17 år gamla. 

Klockan 17.15:

Anders Behring Breivik ankommer till ön. Han är beväpnad med en pistol av märket Glock och ett Ruger M14-gevär. Nästan genast börjar han skjuta. En av de första som träffas av skotten är kronprinsessan Mette Marits styvbror, polismannen Trond Berntsen och kvinnan som kommit att kallas för "Mor Utøya". Total panik utbryter på ön. Många försöker gömma sig i bergsskrevor eller flyr i vattnet. Efteråt hittas många av ungdomarna i klungor. De har försökt skydda varandra med sina kroppar. Flera lockas fram av Breiviks röst. Han säger att han är polis och där för att hjälpa dem.

Klockan 17.26:

Polisen i Buskerud får information om att det skjuts på Utøya. Fyra minuter senare får polisen i Oslo samma information.

Klockan 17.52:

Den första polispatrullen kommer fram till området och väntar på en egen båt som ska ta dem över till ön. Samtidigt fortsätter skottlossningen på Utøya. 

Klockan 17.59:

Anders Behring Breivik ringer själv till polisen.(polisen): Polisens nödtelefon.

Anders Behring Breivik (ABB): Ja, god dag, mitt namn är kommendör Anders Behring Breivik i den norska antikommunistiska motståndsrörelsen.

P: Ja.

ABB: Jag är på Utøya för tillfället. Jag vill överlämna mig.

Klockan 18.03:

Polisen får höra att en båt är på väg. De kan fortfarande inte ta sig över till Utøya. Från ön hörs skott på skott.

Klockan 18.09:

Beredskapstruppen från Oslo kommer till Storøya i bil. De stiger ombord en båt för att ta sig till ön. Men först klockan 18.25 kan de gå i land.

Klockan 18.26:

Breivik ringer igen till polisen i Søndre Buskerud polisdistrikt. Han påstår att han är medlem i Knights Templar Europe. Han säger att han är organiserad i den antikommunistiska och norska motståndsrörelsen mot islamisering av Europa och islamisering av Norge.

ABB: Goddag, mitt namn är Anders Behring Breivik.

P: Ja, hej.

ABB: Jag är kommendör i den norska motståndsrörelsen.

P: Ja, hej.

ABB: Kan du koppla över mig till operationsledaren för Delta?

P: Ja... Var kommer du från och vad gäller det?

ABB: Jag är på Utøya.

P: Är du på Utøya?

ABB: Jag har fullgjort min operation, så jag vill...överlämna mig.

P: Du vill överlämna dig?

ABB: Ja.

P: Hur var ditt namn sa du?

ABB: Anders Behring Breivik.

Klockan 18.32-18.34:

Anders Behring Breivik grips. Han ger upp omedelbart, lägger ned sina vapen, håller händerna över huvudet och gör inget som helst motstånd. 

– Ni är mina bröder, säger han till polismännen.
 

Följ rättegången på Aftonbladet i dag

■ ■aftonbladet.se kan du i dag följa rättegången via live-tv, minut för minut, snabbanalyser och senaste nytt.

Aftonbladets team på plats: Oisin Cantwell, Josefin Sköld, Linda Hjertén, Carina Bergfeldt och Peter Wixtröm.

Publicerad: