Mördarens shoppingtur ute i frihet

NYHETER

Livstidsdömde trippelmördaren Ricard Nilsson handlade böcker

Foto: shoppingrunda Ricard Nilsson sitter i fängelse på livstid, men var i går ute på sin tredje permission. Han klippte sig, shoppade och gick på kafé.Foto

Här på ett kafé i Tidaholm är trippelmördaren Ricard Nilsson, 36, ute och fikar.

År 2000 dömdes han till livstid. I går var han ute på sin tredje bevakade permission.

– Han handlade i en bokhandel, var och klippte sig och tittade på skor, säger en av Afton­bladets källor.

Foto: studerar mycket Han packade ner flera böcker i sin korg vid besöket på bok­handeln. Han är en av de mest välutbildade bland Sveriges fängslade. Foto

Ricard Nilsson har framför allt ägnat tiden i fängelse åt studier. Han är en av dem som har mest formell utbildning inom hela kriminalvården.

Läser juridik

– Han har 841 avklarade högskolepoäng, jag har inte sett någon som har mer, säger en handläggare vid Centrala studiestödsnämnden, CSN.

Bland annat har Ricard Nilsson läst juridik, sociologi och psykologi.

Shoppar med vakter

Han har också gjort sig känd för att kämpa för fångars rätt att ringa med hjälp av IP-telefoni.

Inifrån Tidaholmsfängelset började han nyligen blogga för magasinet Paragraf, där han ger sin syn på olika samhällsfrågor.

Vid permissionen i går var han på köpcentret Commerce i Skövde tillsammans med tre uniformerade kriminalvårdare.

Han besökte en frisör, shoppade och åt lunch. På tillbakavägen mot fängelset blev det ett besök på konditoriet Mekka i Tidaholm, där han fikade tillsammans med kriminal­vårdarna.

Drömde om att bli rik

Ricard Nilsson är dömd för att ha skjutit ihjäl tre personer i Forsmöllan utanför Klippan, 1999.

I samband med gripandet hittade polisen anteckningar i Nilssons bostad som visade att han drömde om att bli en av de rikaste i världen.

Han sköt tre till döds vid bil- affär

Ricard Nilsson, 36, hade annonserat ut sin bil och fått napp av en bilhandlare. Den 27 september 1999 lurade han honom till en avlägsen p-ficka i Forsamöllan utanför Klippan i Skåne, där han hade tänkt råna handlaren.

Men när bilhandlaren Christer Salomon-Sörensen, 21, kom med ytterligare två män, sin far Stig, 65, och Stigs vän Gert Gren, 65, tappade Ricard Nilsson fatt­ningen.

Han sköt alla tre i huvudet. Samtliga avled.

Två dagar senare greps Nilsson i sitt hem. Ett vittne hade sett honom på mordplatsen. I rätten erkände han att han varit på platsen, men la skulden på en annan person. Nilsson dömdes till livstids fängelse, och har suttit inlåst sedan år 2000.