Firar efter morden

NYHETER

Åklagarnas bevis: Bildernafrån gängledarens 30-årsfest

Här firar maffiabossarna med champagne – tre ­månader efter dubbel­mordet på Eddie och Yaacoub Moussa.

Men nu är det kriminella Södertäljenätverket slaget i spillror.

Ledaren Bernard Khouri, 31, dömdes i går till livstid och 17 andra medlemmar fick långa fängelsestraff.

Den 6 oktober 2010 fyllde ledaren för den kriminella sammanslutningen Södertäljenätverket – Bernard Khouri – 30 år. I en lokal i Södertälje firade han med sina vänner och flera av Nätverkets ledare. Till och med överhuvudet Bülent Aslanoglu, 38, var där.

Viktig i utredningen

Det hade då gått tre månader sedan bröderna Eddie och Yaacoub Moussa brutalt avrättades och ­Södertäljenätverket vann slaget om den illegala spelverksamheten i Södertälje. En filmsekvens visar hur Bülent räcker över en flaska champagne till Bernard Khouri som sittande på en kamrats axlar halsar så att skummet yr.

Ett drygt år senare blev filmen en viktig pusselbit för åklagarna när rättegången mot Södertäljenätverket inleddes och kopplingarna mellan de olika medlemmarna skulle påvisas.

I går kom slutligen domen. Bernard Khouri döms till livstids fängelse för att ha anstiftat morden på bröderna Moussa och ytterligare ett mord på en 25-årig X-team-medlem.

Khouris närmaste man Abraham Aho, 20, döms till tolv års fängelse för att ha utfört mordet på 25-åringen. En annan högt uppsatt medlem i Södertäljenätverket, Metin Ok, ska avtjäna tolv år för medhjälp till mordet på bröderna Moussa.

Nöjd med domen

Chefsåklagare Tora Holst är nöjd med tingsrättens dom.

– Jag är väldigt tacksam för att tingsrätten delar vår uppfattning i de stora och viktiga frågorna. Det var mycket diskussion i rätten om det fanns ett kriminellt nätverk över huvud taget och där är domen mycket tydlig med att det finns ett nätverk med tydlig struktur och ordergivning, säger hon.

Tingsrätten konstaterar att åklagarna i den 22 000 sidor långa förundersökningen och genom 150 000 avlyssnade telefonsamtal har lyckats slå fast att Bernard Khouri är ”den obestridde ledaren” av Södertäljenätverket. Alla beslut har gått genom honom och den som missbrukade hans namn straffades hårt.

På dödslista

Nätverket hade skapat ett eget samhälle med egna regler och egna bestraffningsmetoder. Konflikter löstes internt med medling. Att gå till polisen var otänkbart.

I domen framgår också att de tre morden i grunden handlar om den illegala spelverksamheten i Södertälje, som Nätverket stred med gänget X-team och delar av familjen Moussa om. Efter ett mordförsök på de högt uppsatta Nätverket-medlemmarna Metin Ok och Abraham Aho ska konflikten ha skruvats upp ytterligare. Yaacoub Moussa hamnade på Nätverkets dödslista och Bernard Khouri uttryckte att han ”ska sopas bort”.

Lättad över domen

Den första juli 2010 mejas både Yaacoub och brodern Eddie ner med automateld inne på den illegala spelklubben Oasen i Södertälje.

Deras familj gladdes i går åt domen.

– Även om de förstår att det här kommer att fortsätta i hovrätten är familjen lättad över att tingsrätten har godtagit åklagarens påståenden. Det är deras egen övertygelse att det är så här det har gått till och att det är Bernard Khouri som ligger bakom detta, säger advokat Claes Borgström, målsägarbiträde för familjen Moussa.

Överklagas

Bernard Khouris försvarare Fredrik Ungerfält tycker inte att bevisningen håller för att slå fast att hans klient har beordrat de tre morden.

– Vi kommer därför att begära att det prövas i hovrätten, säger han.