Laxfilén – full av vatten

Ny undersökning avslöjar fusket med laxen

’Ful fisk’ i frysen Flera fabrikat av fryst lax håller inte måttet, skriver Svenska Dagbladet. Genom att spruta in vätska och salt i fisken luras konsumenterna. Inte okej, tycker (fr v) Mona, Agnes och Sara.
’Ful fisk’ i frysen Flera fabrikat av fryst lax håller inte måttet, skriver Svenska Dagbladet. Genom att spruta in vätska och salt i fisken luras konsumenterna. Inte okej, tycker (fr v) Mona, Agnes och Sara.

Från ”fina fisken” till ”havets falukorv” – och snart är laxen kanske bara vatten värd.

Genom att spruta in vätska och salt i fryst lax luras konsumenterna att betala för mer än de får, visar en ny undersökning.

– Det låter jättedåligt, säger Agnes Lundin, 16.

På några decennier har laxen gjort en omvänd klassresa och gått från att vara ”fina fisken” till att kallas för ”havets falukorv”. Och visst betalar konsumenter för annat än fisk när de köper lax.

Nämligen vatten.

Det visar en undersökning gjord av Svenska Dagbladet.

Tillsätter koksalt

Genom att köpa fryst lax från sju olika fabrikat och sedan låta dem tina, visar SvD att inget av fabrikaten håller vad förpackningen lovar.

Flera företag tillsätter koksaltlösning eller marinerar sin fisk i vatten och salt, och när fisken tinas gör saltblandningen att fisken tappar extra mycket i vikt, i form av förlorad vätska.

”Hade ingen aning”

När Aftonbladet berättar om fiskfusket för Agnes Lundin, 16, blir hon chockad.

– Det låter jättedåligt. Jag hade absolut ingen aning om att företagen sprutar in vatten i fisken, säger hon.

Hon får medhåll från sin kompis Sara Cannmo.

– Då lurar ju företagen oss på pengar helt enkelt. Det låter helt fel, säger hon.

Mindre smak

Enligt fiskhandlaren Nils Molinder, med drygt 30 års erfarenhet från branchen, luras konsumenterna inte bara på kvantitet – utan även smak.

– I vätskan sitter smakämnena. Att en laxfilé tappar mycket vätska är helt klart en varningsklocka, säger han till Svenska Dagbladet.

Vare sig Agnes Lundin eller Sara Cannmo kommer att köpa fryst lax i framtiden.

– Nej, jag kommer bara att köpa färsk lax nu. Den är ju dess­utom mycket godare, säger Agnes.

Publisert: