Dottern: ”Det var ett mord”

Rosa Maria Payá, dotter till den omkomne oppositionsledaren Oswald Payá, 60, är uppriven men lugn när Aftonbladet når henne vid halvfyratiden på natten lokal tid.

– Det var ett mord, inte en olycka, säger Rosa Maria Payá, till Aftonbladet.

23-åriga Rosa Maria Payá sover inte, trots att klockan är halv fyra på natten i Kuba. Det hon fruktat i flera veckor har hänt. Hennes pappa, Oswald Payá, ledare för oppositionspartiet Movimiento Cristiano Liberación, MCL, är död.

– Jag sitter och väntar på att de ska föra hans kropp hit till Havanna, säger Rosa Maria Payá när Aftonbladet når henne på mobilen.

Hänt tidigare

Hon är övertygad om det inte var någon olycka. Bara 20 dagar tidigare hade Oswald Payá kört bil i Havanna med sin son när de plötsligt blev rammade av en stor lastbil.

Den gången klarade han sig oskadd.

På söndagseftermiddagen hade han inte lika tur.

Vittnen berättar hur Oswalds bil förföljdes på vägen mellan Bayamo och Las Tunas i Granmaprovinsen och till slut rammades av en lastbil. Bilen åkte av vägen och körde in i ett träd klockan 13.50 på söndagseftermiddagen. Bilen hade vält upp och ner när polisen kom fram till platsen.

Och Rosa Maria Payá är säker:

– Det var ingen olycka. De var ute efter att skada och döda min far och de lyckades.

Dödsförklarades på sjukhuset

De fyra personerna som satt i bilen fördes akut till sjukhuset Carlos Manuel de Céspedes i Bayamo. Svenske förbundsledaren för KDU, Anton Modig, och en spanjor som åkte med i bilen skadades i kraschen. Oswald Payá och Harold Cepero, ledare för MCL:s ungdomsförbund dödsförklarades vid 16-tiden lokal tid.

– När jag fick reda på olyckan försökte jag ringa pappa, men han svarade inte. När jag ringde sjukhuset fick jag reda på att han var död. Det var förfärligt, säger dottern. Hon pratar med låg röst och gråten i halsen.

Transparent utredning

Rosa Maria Payá är säker på att det är regeringen, ledd av Raúl Castro, som ligger bakom händelsen. Nu hoppas hon att regeringen tillsätter en transparent utredning av händelsen och uppmanar demokratikämpar i Kuba och omvärlden att ställa krav på att utredningen går rätt till.

Regeringen säger i ett uttalande att inga andra bilar ha funnits på vägen, utan chauffören ska ha förlorat kontrollen över hyrbilen de färdades i och kört in i ett träd.

Prisad demokratikämpe

Oswaldo Payá efterlämnar fru och tre barn på 20, 23 och 24 år.

Han var flera gånger nominerad till Nobels fredspris och mottog Sacharovpriset, EU: pris för mänskliga rättigheter, 2002 för sin demokratikamp.

Publisert: