Brandman utmanar Brunnberg på test

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Skådespelaren tycker inte heller att kvinnor passar inom polisen: De måste alltid ha en man med sig

Caroline Ek, 28, bjöd i dag in Ulf Brunnberg till sin arbetsplats på räddningstjänsten i Eskilstuna efter att han riktat kritik mot kvinnor som brandmän:  Jag orkar faktiskt bära en slang.
Foto: conny sillén
Caroline Ek, 28, bjöd i dag in Ulf Brunnberg till sin arbetsplats på räddningstjänsten i Eskilstuna efter att han riktat kritik mot kvinnor som brandmän: Jag orkar faktiskt bära en slang.

Ulf Brunnberg är emot att kvinnor arbetar inom brandkåren, kriminalvården – och nu även polisen.

Brandmannen Caroline Ek, 28, kontrar genom att bjuda in honom till stationen, men Brunnberg avböjer:

– Jag behöver inte kuta upp på en brandstation och dra brandslang med en kvinna för att bevisa något.

Skådespelaren Ulf Brunnberg, 65, har minst sagt varit i skottgluggen i dag efter sina uttalanden från en intervju i tidningen Slitz.

Han säger sig vara emot att kvinnor arbetar inom brandkåren och kriminalvården.

– De orkar ju för fan inte ens dra brandslangen. Att gå in i en brasa med en kvinna är liksom inte samma sak som att göra det med en karl, säger han till Slitz.

"Uråldriga fördomar"

Ulf Brunnberg bekräftade sin ståndpunkt för Aftonbladet i går – och gör det i dag igen.

– Ja, det har jag ju sagt. Det står jag för. Det är inte bara jag som tycker så utan det är merparten av allmänheten, säger han.

Brandmannen Caroline Ek, 28, slår helt i från sig Brunnbergs kritik:

– Jag får ofta höra sådana här saker. Det är ingenting nytt. Det är så uråldriga fördomar att det låter bara löjligt.

Hon har jobbat drygt fem år på räddningstjänsten i Eskilstuna och genomgått likadana tester som sina manliga kollegor. Caroline Ek menar snarare att kvinnor tenderar att träna mer än män, just för att de är mer granskade.

– Vi har samma intagningskrav som man måste klara för att få anställning. Jag orkar faktiskt bära en slang, säger Caroline Ek, som dessutom är världsmästare i kickboxning.

Utmanar Ulf Brunnberg

Caroline Ek tycker att Ulf Brunnberg är en "mansgris" och att han inte har korrekt bakgrundsfakta.

– Han kan inte ha sett en kvinnlig brandman i arbete, men han är välkommen att göra tester hos oss så kan vi se hur bra han klarar av det jämfört med mig.

Brunnberg tackar utan tvekan nej till utmaningen.

– Det är jag inte intresserad av. Jag har varken tid eller intresse. Jag behöver inte kuta upp på en brandstation och dra brandslang med en kvinna för att bevisa något, säger han.

Han hävdar att Caroline Ek är ett "undantag" och tror inte alls att kvinnor gått igenom samma utbildning.

– Det är en väldig selektering, till exempel vid polisen. Kvinnor vill alltid ha en större man med sig. Om kvinnor åker ut själv så blir det oftast en annorlunda insats.

På vilket sätt?

– Dom har inte lika mycket respekt med sig när de ska häkta folk i stora upplopp. Det är väl inget konstigt med det. Så har det väl alltid varit.

Publicerad: