”Jag hittade min försvunna syster – genom sajten”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 22
Aftonbladet 1996.

NYHETER

Malin Larsson, i dag 37, försvann spårlöst efter tsunamin i Thailand julen 2004.

Först när aftonbladet.se startade en efterlysningssajt för de drabbade kunde familjen hitta henne.

– Det var bara tack vare den som vi kom i kontakt med vår syster, säger storasyster Susanne Larvia, 39.

Susanne Larvia befann sig hemma i Umeå när hon fick nyheten om att tsunamikatastrofen i Thailand, där hennes syster Malin Larsson semestrade.

Väntade i två dagar

I två dagar väntade hon på livstecken från systern. Till slut vände hon sig till Aftonbladet för att få hjälp.

– Jag ville att efterlysningen skulle nå ut till väldigt många och jag var säker på att jag skulle kunna hitta henne via sajten, säger hon.

Susanne var inte den enda som kontaktade Aftonbladet. Chefredaktören Kalle Jungkvist bombarderades med mejl från drabbade som bad om hjälp för att hitta sina försvunna anhöriga.

– Vi övervägde tidigt att starta en efterlysningssajt. Det borde egentligen ha varit en allmän angelägenhet och jag tvekade länge hur vi skulle göra, men när jag ­efter någon dag fått flera hundra mejl från människor som bad om hjälp, så bestämde vi oss.

Byggde specialsajt

Trots att något liknande aldrig gjorts gick allt väldigt fort sedan väl beslutet var ­taget. En specialsajt byggdes, en projektgrupp började gå igenom efterlysningarna och kontakta familjerna. 

Två dagar efter katastrofen kunde sajten sjösättas.

Susannes efterlysning ­publiceras – och fick precis det genomslag hon hade hoppats på.

Två dagar efter att efterlysningens lags ut hade hon systern på tråden. En tjej från Sollefteå hade sett Malins bild på nätet och larmat sina vänner på ön som gett sig ut för att leta rätt på henne.

– Det var så skönt när jag äntligen fick prata med henne. Malin hade klarat sig oskadd och var i full färd med att hjälpa till i röjningsarbetet. Hon hade inte haft en tanke på att vi var oroliga och ville komma i kontakt med henne.

Publicerad:

LÄS VIDARE