Dränkta av regnet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Vädret slog till med full kraft – 100-tals hushåll drabbade

Det extrema regnovädret slog till med full kraft mot Sverige i går.

Hundratals hushåll ­drabbades av över­svämningar, vägar för­stördes och tågtrafik ­stoppades.

Regnmassorna började ­falla under natten till i går. Allra mest föll i småländska ­Målilla, som fick 110 millimeter nederbörd inom loppet av 24 timmar – en ”otroligt stor” mängd enligt meteorologen Ida ­Sjöström på SMHI.

– Regnet och åskan låg kvar hela natten. Sedan fylldes det på med en ny regnfront under dagen som gav ännu större mängder, säger hon.

Träffades av blixten

Med regnvädret följde kraftiga åskbyar. Vid 11.30-tiden i går träffades en 38-årig ­kvinna av blixten på Eköns camping i Gryt, öster om Valdemarsvik. Kvinnan är anställd på campingen och larmade själv sina kollegor. Hon blev hastigt sämre och fick föras med ambulans till sjukhus, berättar campinginnehavaren Michael Carlsson.

– Som tur var hade vi sjuksköterskor och läkare på campingen. Hon var medtagen och inte vid med­vetande hela ­tiden men pratbar när hon ­åkte i väg med ambulansen, säger han.

Enligt sjukhuset är kvinnans tillstånd stabilt men hon får ligga kvar för observation.

I Västerås öste regnet ner och orsakade både tågstopp och långa bilköer. Tågtrafiken stod helt stilla under ett par timmar efter att delar av banvallen eroderat, och en bit av E18 fick stängas av på grund av översvämningar.

”De skickade dykare”

Flera bilar körde fast i vattenmassorna och fick bärgas.

– De skickade till och med ner dykare eftersom man inte visste om det fanns personer i bilarna. På ett ställe dök en bil upp under ytan när man bärgade två andra. Så högt ­vatten var det, säger Maria Rupla, vakthavande polisbefäl i Västmanland.

Tobias Andersén, 18, var en av dem som drabbades när ­bilen fick tvärstopp i en ­vattenfylld korsning.

– Vi satt helt stilla när golvmattorna plötsligt började stiga. Sen kom vattnet och jag fattade inte vad som hände, säger han.

I Mariefred låg hela gästhamnen under vatten och ­vissa passade på att paddla ­kajak mitt inne i stan.

– Vi hade överskottsenergi och ville prova våra nya kajaker. Tyvärr gick det inte att göra en eskimåsväng, säger Tim Kahrlbom, 21, som arbetar i hamnen.

Ett dygn av regn:

Översvämningar

Jordskred

Blixtnedslag

Översvämningarna i Mariannelund når sin kulmen. Regnmassor på 55 millimeter i gör att otaliga källare vattenfylls och vägar stängs. Enligt räddningstjänsten låg vatten­nivåerna på minst en och en halv meter över det normala.

Trafikverket går ut med en varning om översvämmade vägar i östra delarna av Kronoberg, Jönköping samt norra delarna av Kalmar län. Allmänheten uppmanas till försiktighet på vägarna i området.

En kvinna i 35-årsåldern träffas av ­blixten på Eköns camping i Gryt, öster om Valdemarsvik. Kvinnan förs med ambulans till sjukhus där hon vårdas för lindriga ­skador, uppger sjukhuset.

Polisen i Jönköpings län går ut med att Eksjö kommun drabbats av en naturkatastrof. Hårdast drabbat är Mariannelund där polisen varnar för att dammar kan brista och vägar undermineras.

E18 utanför Västerås svämmar över av vatten. Polisen stänger av delar av vägen på grund av risken för olyckor. Enligt Trafikverket skadas vägunderbyggnaden på vissa ställen.

Polisen i Jönköpings län utökar sin varning för naturkatastrof till trakterna norr om Gränna. Här stängs länsväg 993 på grund av ras. Samtidigt drabbas Visingsö av allvarliga översvämningar.

Tågtrafiken stoppas mellan Enköping och Västerås. Kraftigt regn har slitit med sig material från banvallen, uppger Trafikverket. Vid 17-tiden öppnas ett av de två spåren, men förseningar väntas ett par dagar framöver.

SMHI går ut med klass 3-varningar för extremt höga vattenflöden - något som bara inträffar vart 50:e år i snitt. Varningen är den högsta på myndig­hetens tregradiga skala och gäller främst trakterna kring Mariannelund.

Publicerad: