Lundin har anlitat Sven-Erik Alhem

Avråder ”kraftfullt” från oberoende granskning

Aktieägare kräver granskning om Lundin Petroleums behandling av befolkningarna i Sudan och Etiopien.

Nu har oljebolaget anlitat förre överåklagaren Sven-Erik Alhem – som nu avråder "kraftfullt" från granskning.

– Jag arbetar inte gratis, säger Alhem till Aftonbladet, om att han fått betalt.

Sven Erik Alhem.
Sven Erik Alhem.

Efter Aftonbladets tidigare avslöjande kräver aktieägare en oberoende granskning av oljebolaget Lundin Petroleum om hur företaget hanterat mänskliga rättigheter i samband med oljeborrningar i Sudan och Etiopien.

Avråder från granskning

Nu har oljebolaget anlitat Sven-Erik Alhem, 70, före detta överåklagare i Malmö och numera konsult. I ett utlåtande avråder han "kraftfullt" aktieägarna från att rösta för en oberoende granskning, enligt ett pressmeddelande från Lundin Petroleum.

"Sven-Erik Alhem, tidigare svensk överåklagare med 40 års erfarenhet inom rättsväsendet har kraftfullt avrått från att inleda någon som helst privat utredning medan den internationella åklagarkammarens förundersökning pågår.

Han stödjer till fullo bolagets ståndpunkt att samarbeta med den officiella undersökningen om bolaget kontaktas av den internationella åklagarkammaren", säger pressmeddelandet.

Alhem resonerar i sitt två sidor långa utlåtande, som nu ligger på oljebolagets hemsida, att en oberoende granskning skulle inkräkta på den pågående utredningen hos internationella åklagarkammaren.

– Min starka övertygelse är att avråda från att godkänna en oberoende granskning, skriver Alhem

”Ja, jag fick betalt”

Sven-Erik Alhem vill inte kommentera utlåtandet.

– Jag har bestämt mig för att att innan stämman vill jag inte svara på frågor. I samband med stämman kommer jag att finnas tillgänglig för intervjuer, säger han till Aftonbladet.

Tvekade du någonsin inför att anlitas av Lundin Petroleum?

– Inte det minsta. Jag står för allt som står i utlåtandet.

Fick du betalt för utlåtandet?

– Självklart. Jag arbetar ju i ett aktiebolag och jag arbetar inte gratis. Det är en självklarhet.

Tror du att Lundin Petroleum hade godtagit det om du hade ansett att en oberoende granskning vore på sin plats?

– Jag svarar jättegärna på den frågan efter stämman. Bolaget har försäkrat om att stämman är helt öppen för journalister, så det kommer inte vara något konstigt, säger Sven-Erik Alhem.

Jobbar för brottsofferjourer

Sven-Erik Alhem är utöver sina konsultuppdrag ordförande för Brottsofferjourernas riksförbund.

Hur ställer du dig till att företräda brottsofferjourerna och samtidigt ett bolag som står anklagat för brott mot mänskliga rättigheter?

– Jag företräder inte bolaget utan har uttalat mig i en fråga som rör förundersökningen. Det finns ingen motsättning i detta. Den uppfattning jag nu gett är den jag stått för i hela mitt liv. Jag företräder ingen mer än mig själv.

”Barockt”

Carina Lundberg Markow, chef för ansvarsfullt ägande på Folksam uppger att hon just tagit del av nyheten.

– Vi har precis fått ta del av det här och vi får analysera lite grann. I det här skedet kan man säga att åklagaren tydligt talat om att hans utredning handlar om individer medan vi har varit tydliga med att vi är intresserade av företagets förhållande till internationella normer.

– Att man skulle ha privatdetektiver som skulle göra åklagarens jobb för att reda ut vem som är skyldig till vad skulle ju vara helt barockt, säger Lundberg Markow till Aftonbladet.

– Men Sven-Erik Alhem är ju en respekterad och klok person och naturligtvis tar vi in hans åsikter.

Publisert: