Nyheter

Jordskredsseger för spanska PP

NYHETER

I regn och rusk gick det hårt pressade Spanien till val för att om möjligt få stopp på den ekonomiska krisen.

Snart var konservativa PP:s seger ett faktum och sittande socialisterna erkände sig besegrade.

De väntade valsegrarna, konservativa Partido Popular (PP), rusade mot en överlägsen triumf och snart var utgången ett faktum. I direktsänd tv erkände socialistpartiet PSOE:s talesman José Blanco sig besegrad.

Då hade PP vunnit egen majoritet med 44 procent av rösterna – 187 av 350 stolar i kongressen, parlamentets underhus. Regeringspartiet PSOE släpade efter med 29 procent, eller 109 platser.

Under dagen hade spanjorerna i regn och rusk gått och röstat för att om möjligt få stopp på den ekonomiska krisen i det hårt pressade Spanien.

Okarismatisk

Därmed blir högerledaren Mariano Rajoy Spaniens nästa premiärminister.

– Jag är redo, sade han redan långt innan rösterna börjat räknas.

Opinionsmätningarna under valrörelsens slutskede har varit så tydliga att spänningen under söndagen inte handlade om huruvida Rajoy skulle vinna, utan snarare om hur stor segern skulle bli.

Den 56-årige galiciern Rajoy har regelbundet beskrivits som okarismatisk. I takt med krisen har det dock vänts till en fördel.

– Det är en seger för uthålligheten, säger analytikern Anton Losada vid universitetet i Rajoys födelsestad Santiago de Compostela.

Rajoy blev partiledare hösten 2003 och var bland annat inrikesminister och utbildningsminister under företrädaren José Maria Aznars tid som premiärminister 1996–2004.

Hisnande arbetslöshet

Den gången röstades högern bort i dramatiken efter det förödande terrordådet mot tågtrafiken i Madrid, med nästan 200 döda, bara tre dagar före valet 2004.

I stället har PSOE regerat i ett land som de senaste åren stadigt sjunkit ner i en allt djupare kris. Arbetslösheten är uppe i 21,5 procent och marknaden pressar på för allt hårdare åtstramningspaket.

Bland väljarna var på söndagen pessimismen och krismedvetenheten tydlig.

– Vi måste kicka ut socialisterna om det ska kunna skapas jobb igen, sade arbetslöse byggnadsarbetaren Marco Gonzalez, 38, till AFP.

Reinfeldt gratulerar

"Jag har i kväll gratulerat Mariano Rajoy, ordförande för Partido Popular, till den stora framgången i det spanska valet. Jag ser fram emot ett gott och nära samarbete. Det är en utmaningarnas tid med hårt arbete som väntar honom och Spanien, som i många andra delar av Europa just nu", skriver statsminister Fredrik Reinfeldt i en kommentar till TT.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter