Jan Björklund attackerades

Säpo-vakter tvingades gå mellan Björklund och aggressiv bosättare

Jan Björklund. (Arkivbild)
Jan Björklund. (Arkivbild)

Jan Björklund (FP) attackerades i dag under ett officiellt besök i Hebron.

– Det var en mycket aggressiv bosättare som försökte angripa Jan Björklund, säger Anders Andrén, utbildningsministerns presschef.

Utbildningsminister och vice statsminister Jan Björklund (FP) är just nu på officiellt besök i Israel och Palestina. I dag tvingades den svenska delegationen fly under en rundvandring vid de israeliska bosättningarna i Hebron på Västbanken.

– En mycket aggressiv bosättare försökte angripa Jan Björklund och hans livvakter från Säpo fick gå emellan, det uppstod handgemäng, säger Björklunds presschef Anders Andrén.

Inga allvarliga skador

Enligt honom fick ingen "allvarliga skador" i bråket som fick den israeliska militären att avbryta besöket.

– Bosättarna var aggressiva så det fick militären att anse att det inte var säkert. Vi lämnade platsen ganska snabbt efter det, säger Anders Andrén.

Säpo kommenterar inte händelsen närmare och vill inte heller svara på om angriparen greps efter händelsen.

– Det var odramatiskt och alla lämnade platsen snabbt efteråt, säger Sirpa Franzén, pressinformatör på Säpo.

Anders Andrén beskriver stämningen hos bosättarna som mycket spänd.

– Det är alltid otrevligt med en så våldsam situation som man inte kan kontrollera. Det var en skakande upplevelse, säger han.

Syftet att skapa dialog

Utbildningsministern var i Hebron med organisationen Temporary presence in Hebron (TIPH) som stöds av Folke Bernadotteakademien.

TIPH är på plats för att rapporterar och observera "överträdelser av de avtal Israel och den Palestinska myndigheten ingått om situationen i Hebron".

Syftet är att skapa dialog mellan Palestina och israeliska bosättare i området.

Efter attacken och det avbrutna besöket fortsatte dagen som planerat och i morgon kommer Jan Björklunds schema vara oförändrat.

– I morgon träffar han palestinska presidenten Mahmoud Abbas, säger Anders Andrén.

Under resan till Israel och Palestina har Björklund redan träffat Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och gjort studiebesök på universitet och forskningsinstutitioner.

Publisert: