Ingen vågade sänka Romney

De republikanska presidentkandidaterna i nattens debatt.
De republikanska presidentkandidaterna i nattens debatt.

NEW YORK. Det var natten när medkandidaterna skulle sänka Mitt Romney.

Men ingen vågade och storfavoriten gick stärkt ur den avgörande debatten i New Hampshire.

– Nu är det här över, menar expertkommentatorerna i USA.

Debatten i Manchester i New Hampshire såldes på förhand in som ett presumtivt blodbad.

Den arge Newt Gingrich skulle hämnas på storfavoriten Mitt Romney för de hårda attackerna i Iowa, sensationsmannen Rick Santorum skulle attackera samma Romney för hans påstådda likheter med president Obama och distanserade duon Rick Perry och John Huntsman skulle ta en sista chans att överhuvudtaget profilera sig, företrädesvis med påhopp på...just det; Romney.

Men inget hände.

Angrep Obama

Precis i inledningen gjorde Santorum och Gingrich visserligen ett lite lamt, gemensamt försök att utmåla ledaren i alla opinionsmätningar som en manager snarare än ledare och pekade försiktigt på misslyckande under hans karriär som VD. Sedan återkom Santorum i slutet med en liten punch om liberala ställningstaganden ex-guvernören gjort sig skyldig till tidigare under sin politiska karriär, men Romney parerade attackerna lätt – huvudsakligen genom att ignorera dem och istället angripa Barack Obama. Därmed markerade han, igen, att det är med presidenten han ska ha de verkligt betydelsefulla debatterna framöver.

Oskadd ur debatten

Och i övrigt kunde den 63-årige före detta OS-generalen njuta åt att rivalerna mest tjafsade med varandra. Libertarianen Ron Paul – i lysande debattform igen – riktade till exempel en serie hårda smockor mot de som eventuellt skulle kunna hota hans andraplats i tisdagens primärval, företrädesvis Santorum och Gingrich.

Därmed gick Romney, som har stort opinionsmässigt försprång i både New Hampshire och South Carolina,  helt oskadd ur debatten och det betyder att han vann.

Enligt vissa bedömare betyder det också att hela det republikanska primärvalet nu är avgjort.

– Ja, det här är över nu. ”The fat lady” fyller lungorna med luft, konstaterade republikanska konsulten Mary Matalin och andra kommentatorer i ABC News expertpanel.

Sämst för Perry

Sämst gick det för Rick Perry, igen. Han kom inte in i debatten överhuvudtaget – förrän han plötsligt kungjorde att han vill skicka tillbaka trupperna till Irak på en gång.

Det låter inte som någon bra valslogan.

Redan idag söndag möts kandidaterna i ny debatt i Concord – och den äger originellt nog rum redan på morgonen (15.00, svensk tid).

Då har Rick Santorum och de andra en sista chans att försöka komma åt Mitt Romney.

Publisert: