– Han skulle köpa datorer

avMartin Ekelund

Terroristmisstänkte svenske 47-åringen var på affärsresa, enligt hustrun

Den utpekade 47-årige terrorsvensken var enligt anhöriga på affärsresa i Thailand när han greps.

Hustrun uppger att han reste till Bangkok för att köpa datorer.

– Han hade kontanter med sig, säger en vän till mannen.

Allt mer pekar nu på att den man som greps på flyplatsen i Bangkok i fredags, misstänkt för terrorbrott, verkligen är en 47-årig svensk-libanesisk frisör från Västsverige.

Mannen greps med ett svenskt pass på sig och uppgifterna om hans identitet har spridits i thailändska medier. UD hade i eftermiddags inte lyckats bekräfta att den gripne är svensk medborgare.

– Ambassaden i Bangkok har lämnat en note till thailändska UD där man begär att få klarhet i den här personens identitet och nationalitet, säger André Mkandawire på UD:s pressjour.

”Vi är förtvivlade”

Samtidigt uppger mannens hustru för vänner att 47-åringen befann sig i Thailand på affärsresa vid tidpunkten för gripandet.

– Hon sa: ”Han åkte till Thailand för att köpa datorer. Vi är förtvivlade över det som har hänt”, säger en vän till mannen.

47-åringen ska ha haft med sig en större summa kontanter till Bangkok.

– Han kunde inte få något Visakort i Sverige eftersom han inte hade någon inkomst, säger vännen.

Han bekräftar också att den bild från gripandet som spridits i thailändska medier föreställer den 47-årige svensk-libanesen.

Drev frisersalong i Västsverige

47-åringen drev under många år en frisörsalong i Västsverige. Men för cirka tio år sedan återvände han tillsammans med familjen till Libanon. Där ska han ha fortsatt att arbeta som frisör.

Vännerna har svårt att tro på misstankarna som riktas mot honom.

– Jag känner honom väl, han hade inga sådana åsikter. Han tycker så mycket om sina barn och han skulle aldrig offra sitt liv för något sådant här.

Misstänks för Hizbollah-koppling

Mannen greps på flygplatsen i Bangkok efter tips från israeliska och amerikanska myndigheter. Enligt thailändska tidningar ska han länge ha stått under bevakning och misstänks ha koppling till den väpnade libanesiska Hizbollah-rörelsen.

– Den misstänkte har rest in i Thailand flera gånger. Säkerhetsåtgärderna har pågått under en längre tid. Civilpolis har bevakat Khao San Road (i Bangkok) och han har övervakats i Pattaya också, sa en källa tidigare till Bangkok Post.

47-åringen har nu häktats i 60 dagar och har enligt den thailändska nyhetsbyrån NNT erkänt planer på en terrorattack i Bangkok.

Den israeliska nyhetssajten Ynet har kartlagt 47-åringen och skriver att en släkting till honom tidigare har dömts för inblandning i mordet på fyra kurdiska oppositionsledare i Berlin 1992.