Puigdemont: En tydlig seger

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:

Separatistpartierna vann en majoritet i Kataloniens parlament.

– Ingen kan ifrågasätta resultatet, säger Carles Puigdemont.

1 av 2 | Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT
Carles Puigdemont tillsammans med partikollegor på plats i Bryssel.

Resultatet i torsdagens nyval är en käftsmäll för centralmakten i Madrid. När den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont förklarade segern och talade till folket passade han på att ge en känga till Rajoy.

Kataloniens folk följer inte artikel 155. Därför, när departementen öppnar i morgon måste artikel 155 avbrytas och fångarna släppas. Fångarna måste återvända och fortsätta med det viktiga: Politiken. Du måste bedriva politik, herr Rajoy.

Puigdemont hänvisade till de politiker som fängslats efter den olovliga folkomröstningen den 1 oktober, bland andra den avsatte vice regionpresidenten Oriol Junqueras, ledare för ERC. Han misstänks för uppror, uppvigling och misshushållning med allmänna medel efter oktoberhändelserna.

Puigdemont talade från Bryssel, där han gick i självvald landsflykt när centralmakten i Madrid tog över makten i Katalonien. Den olovliga folkomröstningen fick premiärminister Mariano Rajoy att för första gången under landets moderna demokrati åberopa artikel 155 i den spanska författningen. Centralmakten tog kontroll över maktutövningen i Katalonien och utlyste nyvalet.

Den katalanska grenen av det spanska konservativa regeringspartiet Partido Popular (PP) ser ut att få 3 mandat och verkar göra ett katastrofval efter polisvåldet under folkomröstningen i oktober och Rajoys maktövertagande över Katalonien.

– Rajoy har förlorat det mandat han ville ha, säger Puigdemont.

– Jag tycker att vi har förtjänat att bli lyssnade på.

Valdeltagandet i nyvalet blev mycket högt, nära 82 procent.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Katalonien

Politik

Barcelona

Spanien