Schlaugs attack: Vad i helvete pågår?

avJonathan Jeppsson

NYHETER

Förra språkröret Birger Schlaug går nu till attack mot Miljöpartiets ledning.

Anledningen – att partiet inte offentliggör om den utpekade tjänstemannen var en säkerhetsrisk eller ej.

– Det luktar illa, mycket illa, skriver Birger Schlaug på Facebook.

1 av 3 | Foto: Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Förra språkröret Birger Schlaug.

Aftonbladet har i flera artiklar granskat de märkliga turerna kring den MP-tjänsteman i riksdagen som pekats ut som säkerhetsrisk på grund av påstådda rysskopplingar.

Andra källor i partiet har gjort gällande att anklagelserna var påhittade och att det verkliga skälet var det kraschade förhållandet med MP:s utrikespolitiska talesperson; Pernilla Stålhammar.

Pernilla Stålhammar gick för några veckor sedan ut och anklagade såväl tjänstemannen som andra MP-toppar för att vara ”ett säkerhetshot” – beskyllningar hon sedan fick backa ifrån.

Stålhammar fråntogs då också rollen som utrikespolitisk talesperson och hon förlorade även sitt uppdrag i utrikesnämnden.

”Vad i helvete pågår?”

Men partiledningen vägrar konsekvent att kommentera om anklagelserna mot tjänstemannen var sanna eller inte, vilket upprör tidigare språkröret Birger Schlaug.

– Det finns en anklagelse om spioneri, med allvarliga följder för nationell säkerhet, eller om det inte är sant, lika allvarliga följder för den som plötsligt befinner sig varande paria med spionstämpel i pannan. Språkrören måste väl begripa att det är allvarligt, hur det än förhåller sig? skriver han på sin blogg och fortsätter:

– Till slut står jag och andra som frågetecken och undrar vad i helvete som pågår. Varför man inte reder ut detta före valrörelsen är för mig obegripligt. Vem eller vilka skyddar man? Det blir ju frågan av all denna tystnad.

”Luktar mycket illa”

Birger Schlaug var med och anställde tjänstemannen för 17 år sedan och menar att han med anklagelserna om att vara spion hängande över sig i praktiken drabbats av yrkesförbud.

– Det luktar illa, mycket illa. Så utred vad som är sant. Offentliggör resultatet. Även om det gör ont ett tag. Även av en partiledning måste krävas grundläggande etik och moral.

Han vädjar till språkröret Isabella Lövin att ta tag i saken, inte bara för de inblandades skull, utan även för partiets.

– Att låta surdegar ligga och jäsa fram till valrörelsen (...) är till råga på allt urbota korkat.

Miljpartiets presschef Pontus Tengby säger att man avstår från att kommentera kritiken, med hänvisning till att det rör ett personalärende.

Mätning: Alliansen drar ifrån 00:25

 

LÄS OCKSÅ: Skandalerna som skakat MP