EU hotar med historiskt ”kärnvapen”-straff

avStaffan Lindberg

NYHETER

Polen kan bryta mot EU:s grundläggande rättigheter.

Nu hotar EU med ett historiskt disciplinstraff – som liknats vid unionens ”kärnvapen”-alternativ.

– Fakta ger oss inget val, säger Frans Timmermans, kommissionens vice ordförande.

Foto: Geert Vanden Wijngaert / TT NYHETSBYRÅN
EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans

Grunden till konflikten, som pågått i två år, är den polska högerregeringens lagändringar, som enligt EU har gjort att landets domstolar riskerar att ställas under politisk kontroll.

Och som kan bryta mot unionens grundläggande medborgerliga rättigheter.

I dag reagerade EU-kommissionen med att för första gången någonsin hota ett medlemsland med indragen rösträtt i EU, enligt Reuters. En straffpåföljd som kallats unionens ”kärnvapen”-alternativ.

”Tungt hjärta”

– Det är med tungt hjärta som vi har bestämt oss för att utlösa artikel 7.1. Men fakta ger oss inget val, säger kommissionens vice ordförande Frans Timmermans, enligt AFP.

Straffrågan kommer nu att skickas vidare till EU:s övriga 27 medlemsländer. Att alla skulle rösta för att straffa Polen, vilket krävs för att beröva landet rösträtt, anses dock osannolikt. Ungerns starke man, Viktor Orbán har tidigare uppgett att han inte kommer att stödja ett sådant förslag, enligt The Guardian.

Kan dras tillbaka

Polen har nu fått tre månader på sig att att skriva om det senaste kontroversiella lagförslaget. Då kan hotet dras tillbaka.

Landets regering uppger att förändringarna i grundlagen är nödvändiga för att bekämpa korruption och rensa ut kvarvarande rester från kommunisttiden i lagstiftningen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Polen

EU