Publicerad:
Uppdaterad:

Experten: Sverige har inte sagt förlåt

Av: Erik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: Pressbild
Utrikespolitiska institutets Mellanösternexpert Per Jönsson.

Björn von Sydow har träffat Saudiarabiens kung och framfört att man inte velat kritisera vare sig landet eller Islam.

Någon ordentlig ursäkt har Sverige antagligen inte lämnat, menar Utrikespolitiska institutets Per Jönsson.

– Jag tror inte regeringen vill att man senare ska kunna beslås med att ha sagt, ”förlåt, vi har betett oss på ett dumt sätt”. Det tror jag inte, Jönsson till Aftonbladet.

Enligt initierade källor som Aftonbladet varit i kontakt med har heller ingen sådan framförts.

Utrikesdepartementet bekräftade sent på fredagskvällen att socialdemokraten och den tidigare talmannen, Björn von Sydow, fått träffa Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz. Under mötet har von Sydow bedyrat vikten av goda relationer mellan länderna och också framfört att den kritik som Margot Wallström riktat mot landets rättssystem inte ska ses som ett angrepp på vare sig Saudiarabien eller landet.

Enligt nyhetskanalen al-Arabiya. kommer Saudiarabien nu att skicka tillbaka sin ambassadör till Stockholm.

Om uppgifterna stämmer menar Utrikespolitiska institutets Mellanösternexpert Per Jönsson att man inte ska dra för stora växlar på dem.

– Av alla handlingar som Saudiarabien gjort mot Sverige, mot andra länder och nu när man har gått in i Jemen så är den minst viktiga att kalla hem och sedan skicka tillbaka sin ambassadör. Det är inget närmande eller en förlåtelse, man måste helt enkelt ha en ambassadör i Sverige, säger Per Jönsson.

'Skickat ner en föredetting'

Något ordentligt 'förlåt' tror Per Jönsson inte heller att Sverige framfört.

– Jag tror inte regeringen vill att man senare ska kunna beslås med att ha sagt, ”förlåt, vi har betett oss på ett dumt sätt”. Men Sverige har skickat ner en socialdemokratisk föredetting, en beprövad gammal hjälte som haft många viktiga poster här och gissningsvis har detta gjort intryck på den saudiske kungen.

En initierad källa berättar för Aftonbladet att någon ursäkt inte har framförts av Sverige.

– Under mötet med saudiske kungen framförde Björn von Sydow att kritiken som riktats mot Saudiarabien inte ska tolkas som en kritik av Islam, säger källan.

Trimmade ihop förbundet

Något som Per Jönsson ser som mycket mer allvarligt är att Saudiarabien stängde ute Margot Wallström från Arabförbundet, inför vilket hon skulle tala.

– Sedan lyckades man trimma ihop alla 22 medlemsländer till ett kollektivt uttalande mot Sverige. Det är mycket allvarligare.

”Ministrarna har uttryckt sitt fördömande och förvåning vid utfärdandet av sådana uttalanden som är oförenliga med det faktum att konstitutionen i kungariket av Saudiarabien bygger på Sharia”, skrev Arabförbundet i ett uttalande den 10 mars.

Margot Wallström hade vid en debatt i riksdagen i februari sagt att Saudiarabiens rättsystem är medeltida och exemplifierade med straffet där en bloggare dömts till fängelse och 1 000 piskrapp.

Publicerad:
Publicerad: