Albin, 28, döms för styckmordet i Gävle

1 av 9
NYHETER

GÄVLE. Konststudenten Albin Aspgren, 28, döms till 18 års fängelse för mordet på den 24-åriga småbarnsmamman.

Gävle tingsrätt dömer honom också för brott mot griftefriden då han efter att ha strypt kvinnan styckat henne.

Den rättpsykiatriska undersökningen visade att 28-åringen inte begick dådet under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Han kunde därför dömas till fängelse.

Tingsrätten konstaterar dock att 28-åringen haft en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som enligt utredarna ansetts leda till svårigheter att hantera relationer och kränkning. Tingsrätten anser att detta utgör en omständighet i förmildrande riktning.

”Vid en avvägning mellan de omständigheter som kan betraktas som försvåranderespektive förmildrande anser tingsrätten att straffvärdet är högt men når inte upp till motsvarande ett fängelsestraff på livstid” skriver rätten i domen.

Tingsrätten bedömer straffvärdet till motsvarande fängelse 17 år.

28-åringen ska dömas för mord och brott mot griftefrid och med hänsyn till det samlade straffvärdet finner tingsrätten att fängelsestraffets längd ska sättas till18 år.

”Armen låste sig”

Det var 20 september förra året som 28-åringen ströp sin kvinnliga bekant, en 24-årig småbarnsmamma. De hade varit på restaurang tillsammans och avslutade kvällen i hans lägenhet där dådet skedde.

28-åringen kunde inte ge någon förklaring till varför hann dödade henne.

– Vi låg bredvid varann i skedställning och skulle somna. Hon tog min arm och lade runt sin hals. Jag klämde åt. Jag kunde inte kontrollera min arm. Den låste sig och hon dog.

28-åringen beskrev förloppet som om han själv såg allt i en spegelbild som utomstående betraktare.

Men vice chefsåklagare Ulf Back beskrev dådet som ett lustmord, en ren avrättning, i sin slutplädering. Åklagaren ansåg också att motivet till dådet fanns att finna i Aspgrens intresse för makabra våldsfilmer som hittades i hans dator.

Advokaten kritisk

28-åringens försvarare, advokat Carl Lindström tycker att domen är för hård.

– Helt klart ett väl hårt straff. Det finns vissa oklarheter i händelseförloppet vad gäller offrets lidande  Det har nämnts 8-10 minuter. En tid som det finns anledning att ifrågasätta. Det kan ha handlat om sekunder enligt annan expertis. Ett snabbt förlopp stämmer mer överens med min klients berättelse.

Kommer ni att överklaga?

– Jag ska gå igenom domen med honom först innan jag tar ställning till det, säger Lindström.

ARTIKELN HANDLAR OM

Gävle

Brott