Regeringen

V och regeringen överens om tredje pappamånad

Av: 

Pär Karlsson

Olof Svensson

NYHETER

Regeringen fattade i dag beslut om att en tredje pappamånad ska införas vid årsskiftet.

Folkpartiet stödjer regeringens linje - och efter förhandlingar är Vänsterpartiet också med på tåget.

Det innebär att det nu finns tillräckligt med stöd i riksdagen för reformen som är planerad till årsskiftet.

Socialdemokraterna gick till val på att införa en tredje pappamånad i föräldraförsäkringen. Frågan har varit uppe sedan partiets kongress 2009 och i dag togs nästa steg när regeringen beslutade om att en proposition ska läggas på riksdagens bord inom kort.

Från och med januari nästa år ska den öronmärkta månaden bli verklighet. Då vill man öronmärka ytterligare en månad i försäkringen för respektive förälder.

Sedan tidigare är det känt att Folkpartiet kommer rösta för propositionen. Efter förhandlingar med Vänsterpartiet är också de med på tåget.

Strandhäll nöjd

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) är nöjd.

– Kvinnor tar i dag ut 80 procent av föräldraledigheten för barn under två år. Vill man göra vårt samhälle mer jämställt på riktigt är föräldraförsäkringen nyckeln. Vi vet att många av de ojämställdheter som kvinnor dras med resten av livet som lägre lön, sämre karriärutveckling, högre ohälsa, lägre pensioner, tar sin början när man bildar familj. Då tar kvinnor på sig ett större ansvar, säger hon.

Uppgörelsen med V innebär också att en utredning ska tillsättas och ytterligare en proposition läggas senare under mandatperioden.

– Vi har planerat sedan tidigare att vi ska titta på stjärnfamiljers ställning och göra en utredning kring det. Den utredningen kommer också att titta på föräldraförsäkringen. Frågan är vad dagens unga familjer och barn i dag behöver och hur en modern försäkring ska se ut. Det är bland annat det en utredning ska titta på.

Överens med Vänsterpartiet

V vill egentligen gå ännu längre och kvotera försäkringen fullt ut. Men efter dagens uppgörelse är man nu överens med regeringen om en plan framåt. Ulla Andersson, ekonomisk talesperson (V), som också är med i partiets förhandlingsgrupp säger att man nu har ett gemensamt mål om att jobba för ett mer jämställt uttag i föräldraförsäkringen.

Hon säger att uppgörelsen öppnar för ytterligare steg senare under mandatperioden.

– Eftersom det står att det ska komma ytterligare en proposition skapar det öppningar. Vi hade gärna sett att man redan nu skrivit in en tredelad föräldraförsäkring, säger Andersson.

Splittrad Allians

Inom S finns intern kritik mot att arbetet går för långsamt. Alliansen är splittrad angående föräldraförsäkringen. Centerpartiet och Kristdemokraterna är emot en kvotering, Moderaterna driver inte aktivt frågan. Däremot kommer Folkpartiet att gå på regeringens linje.

Senast en ytterligare månad reserverades för pappan i försäkringen var 2002. Dagens besked tas emot med glädje av Eva Nordmark, ordförande i TCO:

– Det här ett viktigt och välkommet steg för alla oss som vill komma framåt i jämställdhetsfrågorna här och nu. Föräldraförsäkringen är ett centralt verktyg för att förbättra kvinnors ekonomiska villkor genom hela arbetslivet och vid pension.

ANNONS

Stor REA hos Ellos – få 30% rabatt på dyraste varan! Använd koden "455703" och få rabatten här!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Regeringen

ÄMNEN I ARTIKELN

Regeringen

Genusfrågor

Ulla Andersson

Vänsterpartiet

Socialdemokraterna

Annika Strandhäll