Flyktingmottagandet i Sverige

SD publicerar adresser till flyktingboenden

Av: 

Sarah van der Stad

NYHETER

Ännu en lokal SD-avdelning har publicerat adresser till planerade flyktingboenden.

Det är Sverigedemokraterna i Habo kommun som har lagt ut en lista på adresser på partiets hemsida.

– Det är ytterst olämpligt, säger David Svensson (S), kommunalråd i Habo.

Under året som gått har ett flertal planerade och befintliga asylboenden utsatts för brandattentat. När Sverigedemokraterna i Lund i oktober publicerade en kartläggning över tilltänkta flyktingboenden i kommunen möttes de därför av skarp kritik. Migrationsministern Morgan Johansson reagerade starkt mot publiceringen i ett twitterinlägg. ”I en tid när flyktingboenden sätts i brand, lägger SD alltså ut adresser och kartor på planerade boenden. Avskyvärt!” skrev han.

I torsdags lade SD i Habo kommun ut en lista på de flyktingboenden som finns i kommunen samt var man planerar att öppna nya boenden. Detta trots att flera kommunala politiker sagt att de ville undvika en spridning på nätet.

Morgan Malmborg (SD), gruppledare för partiet i Habo, har kommenterat publiceringen i ett sms till Aftonbladet. ”Vi anser att det är viktigt att det kommer ut vad som händer i kommunen, det handlar om våra skattepengar" skriver han och fortsätter: ”att lägga ut dessa uppgifter är lagligt, väljarna måste veta vad våra ledande politiker ställer till med”.

”Ytterst olämpligt”

Habos kommunalråd David Svensson (S) riktar skarp kritik mot publiceringen.

– Jag tycker att det är ytterst olämpligt med tanke på hotbilden som finns mot den typen av verksamheter, säger han.

På listan finns åtta adresser till planerade och befintliga boenden i Habo. David Svensson påpekar dock att en av de fastigheter som nämns aldrig planerats som ett flyktingboende.

Han berättar att kommunen planerar att öppna boende för ensamkommande flyktingbarn och att de i veckan konstaterade att adresser inte bör spridas på internet.

– Vi var väldigt tydliga med det. Det är inte så att vi har hemlighållit något men vi har sagt att vi inte vill att det ska skrivas på sociala medier. Just på grund av hotbilden med bränder som varit runt om i landet.

Trots det valde SD att publicera listan.

– Jag tycker att det är väldigt märkligt av Morgan eftersom han känner till hotbilden som finns mot HVB-hem, säger David Svensson.

”Tveksamt om det är bästa sättet”

Sverigedemokraternas pressavdelning har tagit del av publiceringen. De framhåller vikten i att berörda grannar ska få veta när ett asylboende planeras så att de ska få chans att överklaga beslutet. Däremot ifrågasätter pressavdelningen om spridningen på internet är det bästa tillvägagånssättet.

– Det är tveksamt om det är det bästa sättet att sprida informationen till allmänheten på. Det är berörda grannar man kanske ska ha kontaktat i första hand. I stället för att sprida listor till allmänheten, för det finns ingen mening med det ur bygglovssynpunkt.

– Det kan eventuellt öka polariseringen i samhället om man sprider sådana listor, i allmänhet. Men eftersom alla utredningar om bränderna inte är klara ännu så det är svårt att förutspå effekterna av att sprida sådana här listor, säger Linda Myrin, pressekreterare för Sverigedemokraterna.

Migrationsverket sekretessbelägger adresser

I oktober valde Migrationsverket att fortsättningsvis hemlighålla adresser till planerade asylboenden. Det gjordes i samråd med polisen.

– Det var på grund av säkerhetsläget, att det hade varit bränder framför allt vid tilltänkta boenden, säger Linus Lindqvist, presskommunikatör på Migrationsverket.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte höstens hetaste trender hos Åhléns – handla kläder här

Åhléns

Publisert:

LÄS VIDARE

Sverige år 2028 – om SD skulle ha makten

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingmottagandet i Sverige

Sverigedemokraterna

Habo

Migrationsverket