Abbas världsberömda flygel säljs på auktion

Sotheby´s räknar med minst tio miljoner

LONDON. Mamma Mia, nu auktioneras Abba-flygeln ut.

Men det kan kosta money, money money – uppskattningsvis runt 10 miljoner kronor.

– Det enda vi kan jämföra med är instrumentet som John Lennon skrev ”Imagine” på, säger experten Philip Errington.

Ett femtiotal journalister från hela världen har samlats på den anrika auktionsfirman Sotheby’s i London. Men det är ingen storslagen tavla som presenteras – utan Abbas ikoniska flygel, som auktioneras ut i september.

Det världsberömda Abba-coverbandet Björn Again drar i gång med ”Mamma Mia”– och flygeln tycks ha åldrats lika väl som låtens odödliga intro.

– Några av de största Abba-låtarna spelades in med denna flygel, såsom ”SOS”, ”Mamma Mia” och ”Dancing queen” så det är otroligt spännande att ha originalinstrumentet här, säger Sotheby’s expert Philip Errington.

– Det är första gången på väldigt länge som vi håller en pop- och rock-auktion och det här blir helt klart ett av huvudobjekten. Abba-objekt kommer inte ofta ut på marknaden eftersom de har sitt eget museum.

Hoppas på runt 10 miljoner

Den som själv vill klinka igång någon av det svenska popundrets hits hemma i vardagsrummet kommer att behöva money, money, money: runt tio miljoner kronor tror man priset kommer att bli.

– Pianot självt är ett instrument av stor vikt och tillsammans med Abba-ursprunget så väntar vi oss ett intresse från hela världen, säger Sofia Ström på Sotheby’s i Stockholm.

Flygeln byggdes av den svenske designern Georg Bolin (1912-1993), men tillverkades från början åt den amerikanske jazzpianisten Bill Evans.

– Det är ett av de mest otroliga instrument jag någonsin spelat. Jag blev förälskad första gången jag rörde det, sa Evans, som bland annat gjort en skiva med Monica Zetterlund, i en intervju 1964.

1967 köptes det till nuvarande Atlantis Grammofonstudio i Stockholm – där Benny Andersson fick syn på det. Och i takt med att Abba på 70-talet erövrade världen så blev även ”The Grand Bolin” en popikon. Det döptes till ”The Abba Grand Piano” och fanns med på gruppens första fem skivor med hits som ”Waterloo”, ”Mamma Mia” och ”Dancing queen”.

Benny Andersson: En inspirationskälla

– The Bolin Grand är det enda i sitt slag och en stor källa till inspiration när vi jobbade i inspelningsstudion under Abba-eran, hälsar Benny Andersson, 68, i ett uttalande.

Mer än så vill han och Björn Ulvaeus, 70, inte kommentera auktionen då det inte är de som säljer, hälsar de via skivbolaget Mono Music.

Atlantis Grammofon i Stockholm, som står som säljare av flygeln, vill inte kommentera försäljningen.

Pop och rock-auktionen på Sotheby´s hålls den 29 september.

Det här var Abba

Medlemmar: Agnetha Fältskog, 65, Benny Andersson, 68, Björn Ulvaeus, 70, och Anni-Frid Lyngstad, 69.

Aktiva: 1972-1982

Internationellt genombrott: Eurovision-segern 1974 med "Waterloo".

Sålda skivor: Över 400 miljoner. Sägs vara den bäst säljande internationella gruppen efter Beatles.

Utmärkelser: Bland annat en Rockbjörn som "Århundradets svenska grupp/artist" samt invalda i Swedish Music Hall of Fame såväl som i Rock and Roll Hall of Fame Museum.

Publisert:

Ämnen i artikeln