Larmet: Calbuco kan få ett tredje utbrott

Publicerad 2015-04-24

Presidenten: Det här ubrottet är både allvarligare och mer oförutsägbart än det förra

Calbucos massiva utbrott i onsdags kom utan förvarning.

Nu oroar sig myndigheterna på nytt.

– En ny krater kan ha öppnats och det kan generera i ett ännu mer våldsamt utbrott, säger Rodrigo Alvarez chef på Chiles geologiska institut.

Supervulkanerna – underjordens tickande bomber

Efter decennier i träda vaknade den chilenska vulkanen abrupt i onsdags natt svensk tid. Calbuco spydde ur sig en 10 kilometer hög askpelare som skuggade stora delar av regionen Los Lagos i södra Chile. Omkring 5 000 människor i området tvingades evakueras från sina hem.

Bara timmar senare fick vulkanen ett nytt utbrott som fick den mörka natthimlen att färgas i en skräckinjagande röd ton.

– Människor fick panik. Någon timma senare, vid ett på natten (lokal tid) hördes ett högt ljud. Det lät som att någon hade detonerat en atombomb, säger Miguel Diaz Silva, vars stad Puerto Montt ligger omkring 2,2 mil från vulkanen.

Varnar för nytt utbrott

Men än ser Calbuco inte ut att ha gått tillbaka i vila. Nu varnar myndigheterna för att invånarna ska bereda sig för ett tredje, mer våldsamt utbrott. Enligt experten Rodrigo Alvarez finns risken att en ny krater kan ha öppnats i samband med de två första utbrotten. Samtidigt har presidenten Michelle Bachelet förklarat undantagstillstånd i området.

– Det här ubrottet är både allvarligare och mer oförutsägbart än det förra, säger hon enligt nyhetsbyrån AP.

I mars hade vulkanen Villarica, som ligger i samma område, utbrott. Då tvingades också tusentals människor fly sina hem.

Inga dödsfall

Än har inga dödsfall rapporterats och endast en person har anmälts försvunnen efter utbrottet i onsdags. Däremot ställer askan, som fortsätter att falla, till med hälsorelaterade problem för de som rör sig i området. Hälsomyndigheterna varnar för att askan kan framkalla ögon- och hudrelaterade sjukdomar. Samtidigt finns det risk att dricksvattnet blir förgiftat.

Supervulkanerna – underjordens tickande bomber

Följ ämnen i artikeln