”Auschwitzs revisor" ställs inför rätta i dag

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Oskar Gröning - då i SS-uniform.

Han har kallats ”Auschwitzs revisor" och misstänks för medhjälp till 300 000 mord.

I dag inleds rättegången mot Oskar Gröning, 93.

Tysken jobbade under andra världskriget som lägervakt vid koncentrationslägret och ska bland annat ha haft ansvar för att ta hand om pengar och andra värdesaker som stulits från offren samt för att redovisa dessa.

Vakt då 425 000 mördades

I dag, nära 70 år efter befrielsen av Auschwitz, ställs han inför rätta i Lüneburg, söder om Hamburg, för medhjälp till 300 000 mord, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Han ska ha varit vakt på Auschwitz under perioden maj till juni 1944 då 425 000 judar från Ungern fördes till förintelselägret och gasades ihjäl. Sammanlagt mördades omkring en miljon människor innan befrielsen.

Överlevare på plats

Oskar Gröning förnekar inte att han jobbat som vakt där, men nekar till brottsanklagelserna, rapporterar AP.

Efter krigets slut tillfångatogs han av brittiska soldater, men kunde snart återvända till Tyskland. Senare har han kommit att berätta om de grymheter han bevittnat och har även skrivit sina memoarer.

TT-AFP uppger att ett 70-tal anhöriga och överlevare från förintelsen väntas vara på plats i rättssalen under rättegången.

”Hoppas det anses vara ett brott”

Oskar Gröning anses vara en av de sista att ställas inför rätta på grund av den höga åldern på de som misstänks ha begått brott i forna Nazityskland, rapporterar nyhetsbyråerna. Han kan få upp till 15 års fängelse.

– Jag hoppas att medhjälp till det maskineri som dödade människor ska anses vara ett brott. Det skulle innebära att ingen i framtiden kan säga att de är oskyldiga om de gör något liknande, säger Hedy Bohm, överlevare från Auschwitz, som medverkar vid rättegången, till TT-AFP.

Rättegången väntas pågå till slutet av juli.

Sofia Roström Andersson

Publicerad: