Hundratals civila döda i räder mot IS

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: MATTHEW BRUCH/AP
Amerikanskt stridsflyg flyger över norra Irak efter en lufträd.

NYHETER

Mer än 450 civila, varav 100 barn, har dödats i den USA-ledda koalitionens bombningar mot Islamiska staten i Irak och Syrien, enligt en färsk rapport.

Över 5 700 flygattacker har genomförts, men den USA-ledda koalitionen har hittills bara bekräftat att två civila dödats i bombräderna mot IS. Enligt en rapport baserad på uppgifter från oberoende journalister är verkligheten en annan.

Minst 450 icke stridande har dödats, enligt organisationen Airwars.

De har granskat 52 flygattacker där de funnit trovärdiga uppgifter om 459 dödade civila, varav mer än 100 var barn.

Rapporten baseras bland annat på vittnesskildringar och artiklar i lokal och internationell press. Man har även undersökt videos och bilder på sociala medier och rapporter från människorättsgrupper.

”Familj dödad”

Den blodigaste attacken ska ha varit mot en misstänkt bombfabrik den 3 juni. Videos och foton som publicerats på nätet efter bombningen visar en mängd förstörda byggnader, och lokalinvånare berättade för Reuters och Al Jazeera om att över 70 civila hade dödats.

Vid ett annat anfall den 4 april ska en familj med fem personer ha dödats i Fadhiliya i Irak, däribland en gravid kvinna och en åttaårig flicka.

Attacken granskades av tidningen The Guardian men enligt USA:s militära centralkommando krävs en ”övervikt av bevis” om civila dödsfall för att de ska bekräfta det.

Två barn döda

Enligt en rapport från USA:s militära centralkommando dog två barn i en flygräd i november 2014. Koalitionens befälhavare, generalen John Hesterman, har sagt att kampanjen är historiens ”mest precisa och disciplinerade”.

– Betoningen på precision har enligt vår uppfattning inte bekräftats av fakta på marken, säger Chris Woods, Airwars projektledare, till The Guardian.

Publicerad:

LÄS VIDARE