”Sverige håller på att braka samman”

avPetter J Larsson

NYHETER

Enkät: Europeiska journalister om Sveriges flyktingpolitik

1 av 9
Maryline Baumard, migrations- och integrationsreporter, Le Monde, Frankrike.

MILANO. Ett generöst föredöme för de andra EU-länderna – men också ett land i kaos som svenskarna själva håller på att ödelägga.

Politiska skribenter på Europas största tidningar har vitt skilda uppfattningar om Sveriges flyktingpolitik.

– Svenskarna har blivit slavar för humanismen, säger Anna Libak, utrikesredaktör på den danska tidningen Berlingske, till Aftonbladet.

Här är Aftonbladets enkät:

1. Hur ser du på Sveriges sätt att hantera flyktingkrisen?

2. Hur omnämns Sverige i ditt land just nu?

3. Hur ser flyktingsituationen ut i ditt land?

Hanne Skartveit, politisk redaktör, VG, Norge:

1. Hur ser du på Sveriges sätt att hantera flyktingkrisen?

– Det ser ut som att Sverige har förlorat kontrollen. De har alltför länge fört en alltför liberal asylpolitik som gör att vi nu står i en situation som är väldigt svår att hantera – både för centrala myndigheter och lokalt.

– Danmark och Sverige är två motpoler där danskarna har varit väldigt restriktiva, svenskarna väldigt liberala och Norge ligger någonstans mitt emellan, vilket jag tycker har varit ett väldigt balanserat sätt att göra det på hittills.

2. Hur omnämns Sverige i ditt land just nu?

– Det är väldigt bekymrat när man läser om alla asylboendebränder och ser reaktioner som jag tror inte bara handlar om den liberala asylpolitiken – utan också om att det i Sverige inte verkar ha varit lov att diskutera de svåra frågorna kring integration och invandring. Det är farligt att lägga lock på de debatterna. I Norge har vi diskuterat mer öppet.

3. Hur ser flyktingsituationen ut i ditt land?

– Det har förändrats dramatiskt under sommaren och hösten. Speciellt vid den ryska gränsen där runt 200 personer om dagen kommer över på cykel. Vi förstår inte varför ryssarna gör det. Många av dem har bott i Moskva i många år och de kommer sällan från Syrien.

– Fram till nu har det varit en bred enighet mellan de två stora partierna med att föra en sträng, human och rättvis asylpolitik. Och målet har varit att ge skydd åt de som behöver det. Ska man göra det måste man också skicka ut de som inte behöver det, och det har man gjort.

Anna Libak, utrikesredaktör, Berlingske, Danmark:

1. Hur ser du på Sveriges sätt att hantera flyktingkrisen?

– Sverige är ett vackert land. Jag har vuxit upp med Astrid Lindgren och älskar älgarna, Skåne och estetiken. Men nu verkar det som att svenskarna håller på att ödelägga sitt land. Sverige kan komma att förändras tills det är oigenkännligt. Jag vet att det gjorts med en god mening, men svenskarna har blivit slavar för humanismen.

– Svenskarna älskar själva sitt land och de har svårt att föreställa sig att så många människor från muslimska länder ska kunna inställa sig till att leva på samma sätt som de. Man kan inte integrera så många samtidigt.

2. Hur omnämns Sverige i ditt land just nu?

– Det skrivs att den är väldigt naiv – även från den danska vänsterflanken. Tidigare så var Sverige en förebild för den danska vänsterkanten men nu har man nått en punkt där även vänsterkanten erkänner att Sverige håller på att braka samman.

– Högersidan menar att Sverige är naivt och vänstersidan menar att landet inte får någon hjälp och står ensamt med att försöka rädda världen. Men de är eniga om att det svenska samhället kommer att få några riktigt stora problem.

3. Hur ser flyktingsituationen ut i ditt land?

– Jag tror att svenskarna kommer att stänga bron om något år och då kommer situationen i Danmark att bli ohållbar. Vi har också en rekordtillströmning och har fått 3 500 asylsökande under den senaste månaden.

– Efter att Sverige stängt sina gränser så tror jag att många fler kommer att vilja komma till Danmark. I dag kan vi klara oss, men situationen beror helt på vad Tyskland och Sverige kommer att göra.

Patrick Kingsley, migrationskorrespondent, The Guardian, Storbritannien:

1. Hur ser du på Sveriges sätt att hantera flyktingkrisen?

– Etiskt sett så gjorde Sverige rätt när de 2013 sa att syriska asylsökande var välkomna. När man har ett krig som i Syrien så borde världens rika länder göra sitt. Alla länder borde göra som Sverige och hade Storbritannien och de andra tagit sitt etiska ansvar så hade Sverige inte varit i en sådan sits nu.

– Men när man skickar ut dessa signaler att man är öppen för flyktingar, så kan det vara så att regeringen inte har förberett sig tillräckligt för denna inströmning.

2. Hur omnämns Sverige i ditt land just nu?

– Generellt sett så respekterar man Sveriges generositet, men man ser det också lite som ett exempel på det kaos och det uppsving som extremhögern får när man tar emot för många flyktingar.

3. Hur ser flyktingsituationen ut i ditt land?

– Storbritannien lider inte av denna kris på något sätt. Vi har ett hav till resten av Europa och har inte samma problem med gränser som andra länder. Personligen så skäms jag över vad Storbritannien har gjort. Oavsett vad som hänt i världen på sistone så är vi ett land med mycket bättre resurser än att bara kunna ta emot 4 000 flyktingar per år.

– Precis som många andra EU-länder så verkar Storbritannien låtsas som att problemet kommer att försvinna.

Jasper von Altenbockum, inrikespolitisk redaktör, Frankfurter Allgemeinen Zeitung, Tyskland:

1. Hur ser du på Sveriges sätt att hantera flyktingkrisen?

– Sverige har likt Tyskland haft en väldigt öppen och liberal politik, men de senaste veckorna verkar det som att ni ändrat attityd – både gentemot flyktingar och mot Tyskland. Sverige verkar nyligen ha insett att flyktingar går genom Tyskland för att komma dit.

– För Sverige är det nog den enda möjliga utvägen. Det kan inte fortsätta som det gjort. I Tyskland har vi kapacitet för en till miljon flyktingar men i Sverige verkar man verkligen ha nått gränsen.

– I Tyskland har vi inte heller något större populistiskt högerparti, men de dagarna är över för er sedan fem-sex år tillbaka.

2. Hur omnämns Sverige i ditt land just nu?

– Sverige är kanske den sista partner som Tyskland har inom EU, som är i samma situation och har samma intressen.

– Sedan tycker vissa tidningar att Sveriges politik är lika fel som Tysklands. Men jag tror att vi på det stora hela har en positiv bild av Sverige – som visar att det är möjligt att föra en sådan flyktingpolitik.

3. Hur ser flyktingsituationen ut i ditt land?

– Vi har inga gränser just nu, vi släpper bara in folk, och det är det huvudsakliga problemet vi har.

– I veckan har det diskuterats om huruvida vi skulle ha en transitzon vid gränsen där vi skulle kunna skicka tillbaka flyktingar direkt, men det röstades ner.

– Regeringens hopp är nu att kunna komma överens med Turkiet om att hålla tillbaka folk från att komma in genom Turkiet, så det är ingen jättestark position vi har just nu.

Tuomas Niskakangas, politisk redaktör, Helsingin Sanomat, Finland:

1. Hur ser du på Sveriges sätt att hantera flyktingkrisen?

– Finland jämför alltid sina policyer med Sverige och det är uppenbart för alla att Sverige har gjort mycket mer än någon annan när det kommer till att ta emot flyktingar. Men det är också intressant att se hur motståndarnas röster har blivit starkare och den svenska diskussionen kring flyktingar har blivit tuffare ju större krisen har vuxit sig.

– Men alla vet om hur mycket Sverige har gjort, vilket ger Sverige mycket rum för att tuffa till sin politik om det skulle behövas.

2. Hur omnämns Sverige i ditt land just nu?

– Sverige används ibland som ett exempel på vilka negativa effekter en stor invandringsmängd kan ha på ett land. Å andra sidan så beundrar mer diplomatiska röster Sverige för sitt arbete för att hjälpa till.

– Många finska flyktingar har kommit igenom Sverige och det kom för ett tag sedan mycket kritik mot er – att ni nästan uppmanat flyktingar att röra sig vidare.

3. Hur ser flyktingsituationen ut i ditt land?

– Strömmen har sinat rejält på sistone. För några veckor sedan så kom det hundratals personer varje dag – mestadels från Sverige – och då var det överallt på nyheterna. Nu har det av någon anledning stannat upp och det skrivs inte lika mycket.

– Det väldigt dåligt organiserat i början men nu har Finland ett bra system för att hantera flyktingar, vilket har lugnat ner situationen betydligt.

Bert Wagendorp, krönikör, De Volkskrant, Nederländerna:

1. Hur ser du på Sveriges sätt att hantera flyktingkrisen?

– För holländsk vänstermedia så har Sverige, tack vare sin organisation, setts som ett exempel på ett progressivt sätt att hantera krisen på. I Nederländerna så är man ganska negativ till flyktingströmmarna och Sverige har visat hur vi också borde göra det.

2. Hur omnämns Sverige i ditt land just nu?

– Den generella uppfattningen är att Sverige är ett positivt exempel på hur man kan hantera denna kris.

– Men de på högersidan, som Geert Wilders Frihetsparti, tycker nog samma som de högerpopulistiska rösterna hos er – att man ska stänga gränserna helt.

3. Hur ser flyktingsituationen ut i ditt land?

– Gränserna är öppna. Vi kan inte stänga dem. I oktober tog vi emot 7 000 flyktingar vilket är fler under en månad än någonsin. Men det man ser är att Wilders sätter agendan med sin tuffa attityd mot invandring, vilket får de andra partierna att komma närmre hans ståndpunkt. Nu pratas det kanske om att göra som i Danmark och uppmuntra flyktingar att inte komma hit.

– Bara på grund av denna flyktingkris har Frihetspartiets popularitet i undersökningar vuxit från sina nuvarande 15 platser i riksdagen till uppemot 35.

Andrea Tarquini, utrikespolitisk korrespondent, La Repubblica, Italien:

1. Hur ser du på Sveriges sätt att hantera flyktingkrisen?

– Sverige har länge varit ett föredöme i hur man tar hand om flyktingar. Och trots det faktum att Sverige likt många andra länder i Europa har ett uppsving av högerpopulister som Jimmie Åkesson, som försöker tjäna på rädslan för invandring, så har Sverige hittills varit ett föredöme i sin effektivitet och humanitet.

– Det finns två sätt att hantera flyktingkrisen på; det humana sättet, som Angela Merkel valt, inspirerad av Sverige, samt det brutala halvfascistiska sättet som Ungerns premiärminister Viktor Orbán valt.

– Jag förstår verkligen att Löfven-regeringen på sistone bett Europa om hjälp, för få förstår hur många Sverige har tagit emot i relation till sin folkmängd.

2. Hur omnämns Sverige i ditt land just nu?

– Jag och mina kollegor skulle skriva om hur flyktingkrisen är en utmaning för Sverige, men problemet fanns ju redan där. Inget land i Europa tycks vara immunt mot den högerpopulistiska sjukdomen. Det är ingen influensa – utan en cancer. Men i jämförelse med det faktum att till exempel Frankrike om två år kan ha en fascistisk kvinna som president, så ges Sverige inte jättemycket medieutrymme i Italien.

3. Hur ser flyktingsituationen ut i ditt land?

– Med 8 000 km kust så är situationen alltid allvarlig. Vi talar naturligtvis om tusentals personer om dagen. Och som gränsland till Schengen så måste vi hantera dessa illegala flyktinglaster.

– Italiens största bidrag till Nato är vår flotta och vårt luftvapen och just nu ägnas hela flottan – inklusive flera luftfarkoster – till att bevaka kusten för att hindra så många flyktingar som möjligt från att drunkna.

– Premiärminister (Matteo) Renzi sa länge att vi var ensamma om att hantera detta problem med en tsunami av människor, men det tycks finnas ett bra samspel mellan honom och Stefan Löfven. De ingår ju också i samma grupp i EU-parlamentet.

Maryline Baumard, migrations- och integrationsreporter, Le Monde, Frankrike:

1. Hur ser du på Sveriges sätt att hantera flyktingkrisen?

– När jag varit och rapporterat från Grekland och Italien så har jag mött fruktansvärt många som velat åka till ert land, så jag förstår att ni tar väl hand om flyktingarna – speciellt de ensamkommande barnen. De vet att de kan ha en framtid där.

2. Hur omnämns Sverige i ditt land just nu?

– De som pratar om Sverige säger alltid att ni är ett av de länder som tar emot flest flyktingar, men jag har förstått att ni nu har samma problem som i Tyskland med för många flyktingar och att ni ber Europa om mer hjälp eftersom ni inte har plats för fler.

– Frankrike är väldigt konstigt i denna fråga. När bilden på Alan kom erbjöd sig många att ta emot flyktingar i hemmet. Men samtidigt är det många som tycker att vi borde ta hand om våra egna hemlösa först.

– Vi har ju ett ganska starkt uppsving för extremhögern just nu, men frånsett det så beundrar vi både Tyskland och Sverige, som gör mycket och är så generösa som Frankrike borde vara.

3. Hur ser flyktingsituationen ut i ditt land?

– Fler och fler syriska familjer anländer ensamma till Paris, men myndigheterna vill inte ha fler i Calais så de kör ut dem till andra delar av landet.

– Men det kommer inte alls lika många som till Sverige eller Tyskland – förmodligen eftersom alla flyktingar har sett hur livet ser ut i det stora lägret i Calais.

ARTIKELN HANDLAR OM