Terrormisstänkta gripna i Grekland

Terrormisstänkta från Sverige åtalas

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

Stort polispådrag under förhandlingarna i Grekland

ALEXANDROUPOLIS. Med uppfälld huva och nerböjt huvud leddes Mirsad Bektasevic in i rättsalen.

Efter en lång förhandling beslutade domare att 28-åringen och den 19-åring som han greps tillsammans kommer att åtalas för terrorbrott.

– De är i chock, säger advokaten Menia Polychroni till Aftonbladet.

Männen, varav en är den i terrorsammanhang välkände Mirsad Bektasevic, ställdes inför häktningsdomaren i Alexandroupolis klockan 12, lokal tid.

De kom till platsen i en civilbil som ackompanjerades av sex mc-poliser och fyra polisbilar. Mirsad Bektasevic hade handfängsel på sig när han leddes in av maskerade poliser. Huvan på hans tröja var uppfälld, och han höll huvudet böjt.

19-åringen gjorde ingenting för att dölja sitt ansikte. Han såg sammanbiten ut när poliserna tog in honom i domstolsbyggnaden.

”Tror på fredlig islam”

Efter en omkring tre timmar lång förhandling meddelade domaren att de två männen kommer att åtalas för terrorbrott och olaga vapeninnehav. De kommer att vara frihetsberövade i väntan på rättegång.

– De nekar till anklagelserna och de säger att de inte har någon koppling alls till terrororganisationer. De tror på en fredlig islam, säger advokaten till Aftonbladet.

När männen leddes ut till de väntande bilarna undvek de båda att svara på frågor om anklagelserna från reportrar som samlats utanför salen.

”Börjar inse allvaret”

Menia Polychroni träffade sina klienter för första gången under måndagskvällen. Då uppgav de att macheteknivarna som de hade på sig när de greps hade köpts i Aten och att de inte tänkt använda dem för att begå brott.

– De ber om ursäkt för att de hade knivar med sig. De köpte dem för att ha som souvernirer. De visste inte att det var olagligt att bära kniv.

Aftonbladet har tidigare rapporterat att Mirsad Bektasevic har verkat helt oberörd av det som hänt, och att han hånat polisen under förhör.

Men enligt advokaten har männens attityd ändrats inför domstolsförhandlingarna.

– De är chockade. De kan inte förstå att sådana här allvarliga anklagelser riktas mot dem.

Greps med machetes

Det var i torsdags som den svenske medborgaren Mirsad Bektasevic, 28, och en 19-årig man som har uppehållstillstånd i Sverige greps på busstationen i Alexandroupolis.
De var då på väg att ta sig till den turkiska gränsen. Enligt grekisk polis planerade de sedan att resa vidare till Syrien för att kriga med terrororganisationen IS.

I sin packning hade männen förutom macheteknivar även stridsutrustning och kontanter. De hävdar att de skulle turista i en gränsby.

Enligt grekiska myndigheter kommer rättegången mot de två att äga rum inom ett år.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrormisstänkta gripna i Grekland

Grekland