Blodiga fredagen: Tre attacker på fyra timmar

avErik Melin, Isabelle Nordström

1 av 3 | Foto: REUTERS
FRANKRIKE Franska kriminaltekniker efter attacken mot en gasfabrik.

Först attackerades en gasfabrik i Frankrike och en person hittades halshuggen.

Några timmar senare dog 27 personer när en moské sprängdes i Kuwait, mitt under fredagsbönen.

Och i Tunisien rapporteras 37 turister ha blivit ihjälskjutna på stranden.

Allt inom fyra timmar.

Dessutom dödades minst 146 civila i syriska Kobane.

10.00:

På förmiddagen attackerades en gasfabrik i franska orten Saint-Quentin-Fallavier, mellan Grenoble och Lyon. Två attentatsmän körde in en bil kraschade en bil mot fabrikens ingång och körde då in i en behållare med gas – något som ledde till en högljudd explosion.

Strax därefter hittades en man halshuggen i en bil. Det avhuggna huvudet var uppsatt på ett staket vid ingången till fabriken. Bredvid mannen låg två flaggor, en svart och en vit. På en av flaggorna stod islams trosbekännelse, shahada, på arabiska.

Den döde mannen är en lokal affärsman.

12.45:

Frankrikes president François Hollande kallar dådet för ett terrorattentat på en presskonferens i Bryssel. Han säger att franska myndigheter startat en utredning om terrorbrott. Företaget som äger fabriken som attackerades heter Air Products och är ett stort amerikanskt multinationellt företag.

13:54:

Tunisiska medier rapporterar att en eller flera personer har öppnat eld mot turister på en strand i populära turistorten Port El Kantaoui. Inledningsvis rapporteras sju personer ha dött i attacken, men tunisiska myndigheter säger att dödssiffran kan stiga.

Ungefär samtidigt kom uppgifter om att en självmordsbombare dödat flera personer mitt under fredagsbönen i Kuwaits huvudstad. Dådet skedde i den shiitiska Imam Sadiq-moskén. Runt 2000 personer ska ha varit inne i byggnaden när en självmordsbombare sprängde sig själv. Minst 27 personer uppges ha dött och ett stort antal människor har skadats.

En grupp som sympatiserar med terrorsekten Islamiska staten har på Twitter tagit på sig attentatet.

14.45:

En talesperson för Tunisiens hälsoministerium bekräftar att 27 personer har dött på stranden. Lokal radio rapporterade om tyskar och britter bland dödsoffren.

Staffan Jansson på resebolaget Detur säger att man har 351 svenska gäster i området.

– De flesta var på väg till flygplatsen när detta hände, men vi har 38 personer kvar. Fyra är i det aktuella området, säger han till Aftonbladet.

15:35:

Rapporter börjar ramla in från ögonvittnen till dådet i Tunisien. Turister från hela Europa berättar hur semesteridyllen förvandlades till ett helvetesinferno. De sprang för sitt liv från stranden samtidigt som de såg folk bli skjutna till döds.

Svensken Henrik Forsberg var 50 meter från skottlossningen när han hörde en smäll. Sen kom människor springande i panik.

– Då dröjde det bara några sekunder innan vi hörde flera skottsalvor och då fattade vi att det är allvar. Man såg på paniken i folks ansikten att det var allvar, säger han under eftermiddagen.

18:45:

Antalet dödsoffer stiger kraftigt, nu rapporteras 37 människor ha mist livet i attacken på stranden bekräftar lokala myndigheter. 36 personer är skadade. Snart bekräftas att brittiska, belgiska, tunisiska och tyska medborgare finns bland offren. Även en irländsk kvinna har skjutits till döds.

22:00:

Samtidigt som resebolaget Detur, som haft drygt 350 svenska resenärer i området i Tunisien, uppger att de flesta av deras resenärer redan är på väg hem eller kommer att flyga hem under natten mot lördag.

Samtidigt säger Henrik Forsberg, som rest med Detur, att de ska evakueras som tidigast under lördagen.

– De ska göra allt för att prioritera vårt och grannhotellet. Men de är inte säkra och kan inte ge en specifik tid. Vi ska få mer besked via sms, säger Henrik Forsberg.

Ytterligare attack:

Utöver de tre terrordåden så utförde terrorsekten Islamiska staten, som tagit på sig attackerna ovan, en dygnslång offensiv mot den syriska staden Kobane, som man tidigare ockuperat. Minst 146 civila har dödats, av dem många kvinnor och barn.

– När IS gick in i staden intog de positioner i byggnader och sköt på allt som rörde sig, säger Rami Abdel Rahman, som leder det Londonbaserade Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter, till AFP.

Massakern är en av de absolut blodigaste i Syrien och utöver de döda tros dussintals människor ha kidnappats från Kobane och en intilliggande by som också attackerades.

ARTIKELN HANDLAR OM