Matta återkallas efter giftlarm

Foto: ICA Kuriren
Mattan Caro, som innehåller olagligt höga halter av kortkedjiga klorparaffiner, säljs av företaget Trademax.

avVictor Stenquist

NYHETER

Plastmattor kan vara praktiska och snygga som inredningsdetaljer.

De kan också vara giftfällor.

När Icakuriren testade tio olika mattor hittades höga gifthalter i en – som ska dras tillbaka.

Men fortfarande säljs den på företaget Trademax hemsida.

I ett test av platsmattor har Icakuriren låtit företaget ALS Skandinavia göra en kemisk analys av tio olika mattor.

Där har man sökt efter en rad olika ämnen som inte för förekomma i för stor omfattning i mattorna – och för en av mattorna blev testet ett misslyckande.

Olagliga halter

Mattan med namnet Caro som säljs av företaget Trademax uppvisade en olaglig halt av så kallade kortkedjiga klorparaffiner, SCCP. Där fanns även låga halter av bly och halter av ämnet DEHP, där gränserna översteg nivån för informationsplikt, enligt Icakurirens test.

– Mattan innehåller 0,2 procent kortkedjig klorparaffin, vilket är en olagligt hög halt. Nu måste vi på Kemikalieinspektionen agera. Vi kommer att kontakta företaget och upplysa dem om regelverket. Om de inte frivilligt slutar sälja produkterna kommer vi att förbjuda dem att göra det. Vi är även skyldiga enligt lag att göra en anmälan till miljöåklagare, säger Karin Alkell, inspektör på Kemikalieinspektionen, till Icakuriren.

Fortfarande till försäljning

Företaget Trademax har uttalat sig för Icakuriren och uppger att man kommer att lyfta bort mattan från försäljning, men på torsdagsmorgonen vid 08-tiden gick mattor av den aktuella typen fortfarande att köpa.

Aftonbladet har sökt företaget Trademax utan framgång.