”Lavin älskade er alla”

avSebastian Hagberg

1 av 6

TROLLHÄTTAN. I går dödades 20-årige Lavin när han försökte rädda sina elever. Kusinen Saman Nazar kan inte hålla tårarna tillbaka när han talar med barnen vid Kronans fritidsgård.

– Ingen kommer att lyssna på er från torget. Men med en utbildning så kan ni påverka, säger han.

Under eftermiddagen samlades många barn och unga utanför fritidsgården, ett stenkast från skolan där elevassistenten Lavin, 20, mördades. Han gjorde ett utfall mot Anton Lundin Pettersson – för att skydda barnen.

– Han dog på samma sätt som han var som person, osjälvisk. Han var en hjälte, säger storebror Leith, 22, till Aftonbladet.

”Med utbildning kan ni påverka”

Utanför fritidsgården höll Lavins kusin Saman Nazar ett tal till barnen som samlats. Han talade om vikten att skaffa sig en utbildning och ett bra jobb.

– Ingen kommer att lyssna på er om ni skolkar och bara hänger på torget. Men med en utbildning kan ni påverka, så att ni kan stoppa rasismen, sa Saman Nazar.

Han fortsatte:

– Ingen lyssnar på er från torget. De kommer och tycker synd om er och säger ”stackars våra förortsbarn”. Men vi är inte bara förortsbarn, vi har en hjärna som kan tänka. Ni kan om ni vill – och ni måste. För sådant här får inte ske.

Ljusen blir bara fler och fler framför skylten som hyllar Lavin och 15-årige Ahmed, som också dödades vid skolattacken.

Flera barn grät under Saman Nazar tal.

– Han älskade er alla, säger Saman.

SAMMANFATTNING Skolattacken i Trollhättan – detta har hänt

ARTIKELN HANDLAR OM