Polisinsats i centrala Bryssel

avEbba Thornéus, Sebastian Hagberg

Salah Abdeslam fortfarande på fri fot

1 av 4

Bryssel är fortfarande på helspänn, och tungt beväpnad polis genomförde under söndagskvällen flera antiterror-razzior i staden.

Huvudmålet: Paristerroristen Salah Abdeslam.

– 16 personer greps, men han var inte en av dem, sa Belgiens riksåklagare Eric Van Der Sypt vid en presskonferens i natt.

I dag, måndag, är tredje dagen för Bryssel med terrorberedskapen uppskruvad till max. Tunnelbanan är fortfarande avstängd och större evenemang ställs in. Skolor, förskolor, högskolor och universitet är stängda samtidigt som soldater och polis bevakar gatorna i den centrala staden.

I Molenbeek, det område där en av Paristerrroristerna bodde och där många tillslag gjorts, var bara 15 av 70 busschaufförer villiga att jobba under måndagen, av rädsla för nya attentat.

Under söndagskvällen slog tungt beväpnad polis till mot 19 platser i Brysselområdet och ytterligare tre i staden Charleroi. Grunden för insatsen var det akuta terrorhotet mot huvudstaden, och jakten på Paristerroristen Salah Abdeslam – troligen den enda överlevande av de terrorister som utförde terrorattacken i Paris förra veckan.

I Bryssel spärrades gator nära torget Grand Place av, och hotellgäster och boende i närheten råddes att hålla sig inomhus.

Belgiska myndigheter uppmanade även människor i huvudstaden att inte sprida detaljer om insatserna.

Sjukhuset tömde akutmottagningen

Aftonbladet talade under kvällen med en person som arbetar på Bryssels största sjukhus Erasme.

Enligt uppgiftslämnaren tömdes sjukhusets akutmottagning på patienter på söndagskvällen. De som var inlagda flyttades till andra avdelningar, och de som väntade på vård ombads att söka upp andra sjukhus.

– Man förberedde sig, ifall det skulle kommit in skadade människor, säger personen.

– Det patrullerade även polis och militär på sjukhuset.

Akut terrorvarning består

Klockan 23.20 meddelade polismyndigheten att insatsen var avblåst. En dryg timme senare uppgav riksåklagare Eric van der Sypt att 16 personer gripits.

Men huvudpersonen Salah Abdeslam var inte en av dem.

– Utredningen fortsätter, sa Eric van der Sypt.

Detta innebär att den akuta terrorhotnivån i Bryssel kvarstår.

– Men jag vill understryka att vi varken hittade några vapen eller sprängmedel vid insatserna, tillade Eric van der Sypt.

Vid en av insatserna körde en bil mot polispatrullerna i hög fart, vilket ledde till att skott avlossades mot bilen. Föraren kunde senare gripas, men det är oklart om han misstänks för någon typ av terrorverksamhet.

Enligt den belgiska tidningen DH ska polisen ha genomfört en stor insats i staden Liège efter att det kommit tips om att Salah Abdeslam synts i en BMW på väg mot den tyska gränsen. Varken han eller bilen har hittats, och uppgifterna är än så länge obekräftade.

Detta är någonting som åklagaren sedan avvisat. Det visade sig att bilen, och personerna i den, inte har något med den pågående terrorjakten att göra, skriver The Telegraph.

”Fruktar attentat likt Paris”

Tidigare under söndagen meddelade Belgiens premiärminister Charles Michel att skolor och tunnelbana kommer att hålla stängt under måndagen. Detta efter att det nationella säkerhetsrådet hållit möte på söndagskvällen.

– Vi fruktar en attack liknande den i Paris, säger premiärminister Charles Michel.

UD uppmanar till vaksamhet

I resten av landet råder nivå tre på den fyrgradiga skalan. UD avråder i nuläget inte svenskar att åka till Bryssel, men råder till vaksamhet.

– Vi uppmanar svenskar att hålla sig á jour med lokala myndigheters rekommendationer, att

undvika stora folksamlingar i Brysselregionen samt respektera säkerhetskontroller, säger Katarina Byrenius Roslund, presskommunikatör på UD, till TV4.

På sin hemsida uppdaterar UD kontinuerligt om säkerhetsläget.

ARTIKELN HANDLAR OM