Så hittar du skogens guld – med hjälp från vovven

NYHETER

"Alla hundar kan, men husse eller matte behöver tålamod"

1 av 7

Trots den starkt lysande gula färgen är kantareller ibland riktigt svåra att hitta.

Men med lite övning kan hunden ge god hjälp.

– Som belöning får jag en kantarelltoast och hunden ett gotteben, säger Helen Gifting som steg för steg lär schäfern Nelly att sniffa sig fram till skogens guld.

Några veckor in i juli har gått. I skogen nära Salem utanför Stockholm vet vi att kantarellerna gjort entré för denna svampsäsong.

Tystnaden bryts då och då av klickande ljud och någon som ropar "leta kantarell". Det är schäfern Nelly som får instruktionen från matte Helen Gifting, 47.

Hunden borrar ner nosen i mossan, sniffar vidare och hittar slutligen fram till ett par ståtliga kantareller.

– Rätt! Duktig tjej, säger Helen Gifting med glad och pigg röst och belönar Nelly med det hon gillar bäst – kokt skinka.

"Nelly är helt ny på det här"

Innan duon lyckades med detta har de tränat hårt. Som bekant är hundens luktsinne överlägset människans. Kan den därför lära sig att spåra kantareller? Absolut, enligt hundinstruktören Helen Gifting som håller i kurser i spårning – bland annat efter kantareller.

– Det har blivit mer hajpat och populärt de senaste tre, fyra åren. Jag tror folk har förstått vilken hjälp och nytta de kan få av sin hund. Dessutom är det ett jättebra sätt att få en fin relation med sin hund, säger hon.

Trots att Helen Gifting själv hållit kurser i flera år, har hon aldrig tidigare testat metoden på sin egna hund.

– Nej, Nelly är helt ny på det här. Men hon är nyfiken av sig, så det ska nog gå bra, säger hon.

Viktigt: Ta inte på svampen

Utöver ett gäng prylar, finns det en sak som är mycket viktig för hussen eller matten att ha – tålamod.

– Man får inte gå för fort fram. Grunden är väldigt viktig. Ta varje steg i lugn och ro till hunden förstått vad som ska göras. Det du behöver skaffa dig är extra god belöning till hunden, kantareller, grillpinnar och ett tjänstetecken. Kantarellerna kan du gärna köpa i butik, men det är superviktigt att du inte tar i dem med handen.

Helen Giftnings metod består av åtta steg. De första kan du och hunden lära er på valfri plats utomhus. Därefter är det dags att träna i svampskogen.

"Upprepa flera gånger"

– Steg ett och två handlar om att presentera kantarellen och lukten för hunden, säger Helen Gifting och trär en av de köpta kantarellerna på en grillpinne.

Hon gömmer den sedan bakom ryggen.

– Sedan sätter jag den framför mig. När hunden duttar på kantarellen, säger jag att den gör rätt och ger belöning. Jag använder mig av en klicker. Gör man inte det kan man använda ord som 'rätt' eller 'bra'. Ta sedan bort kantarellen igen och visa den på nytt och upprepa flera gånger.

Tjänstetecken – hundens uniform

Därefter ska hunden lära sig hur den ska markera kantarellen. Det kan den göra genom att skälla, sätta sig eller lägga sig vid sitt fynd. Så småningom introduceras ett kommando och tjänstetecken.

Varför behövs ett tjänstetecken?

– För hundar är det lika viktigt som om vi sätter på oss en uniform. Då vet de vad som ska göras. Det kan vara ett halsband, en scarf eller en sele.

Hur vet man när hunden lärt sig?

– Helt enkelt när den puffar på kantarellen.

Slutligen utmanas hunden helt. I sista steget ska den söka upp kantarellen på egen hand.

Fotografen får puss

I skogen utanför Salem är svampkorgen än så länge tom. Nelly lär sig snabbt och det är dags för hennes första försök att spåra.

– Nelly, leta kantarell, säger Helena Gifting och sträcker ut handen i en svepande gest.

Nelly beger sig iväg – åt helt fel håll. Hon vänder tillbaka, men kliver förbi kantarellerna och ger i stället fotografen en puss. Svamparna verkade Nelly inte ha lagt märke till över huvud taget.

– Det här är något typiskt som händer när man går för fort fram. Då får man gå tillbaka något eller några steg och börja om. Hunden går helt på doften, de ser inte kantarellerna.

Helen: Alla hundar kan

Kan alla hundar lära sig det här?

– Ja, mer eller mindre. Men beroende av intresse och tålamod, kan det gå snabbt eller långsamt.

Efter några timmar i skogen ligger trots allt några nävar kantareller i korgen. Men inte tack vare Nellys förmåga – hon behöver öva mer.

– Hon gjorde ett bra jobb och kommer lära sig. Som belöning får jag en kantarelltoast och hunden ett gotteben, säger Helen Gifting.

ARTIKELN HANDLAR OM

Svamp