Uppgifter: al-Assad kunde ha avsatts – ”är större hot än IS”

Av: Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

President Bashar al-Assad utgör ett större hot mot säkerheten i Syrien än Islamiska staten, enligt en ny studie från tankesmedjan IISS.

Nu hävdar fredspristagaren Martti Ahtisaari att Ryssland för mer än tre år sedan erbjöd västmakterna att al-Assad kunde avsättas.

– Inget hände för jag tror att alla var övertygade om att al-Assad skulle förlora makten inom några veckor, säger han till The Guardian.

I en ny studie från den välrenommerade tankesmedjan IISS, International Institute for Strategic Studies, hävdar Emile Hokayem, expert på säkerhetsfrågor i Mellanöstern, att Bashar al-Assad utgör ett större hot mot säkerheten i regionen än IS, Islamiska staten.

Under presentationen av studien kritiserade han västländerna för att de inte insett omfattningen av hotet från al-Assads regim och för att de inte gjort mer för att få stöd från antingen andra arabländer eller syriska rebeller som saknar samröre med IS.

– Västmakterna har från början sprungit iväg från svåra val i Syrien, säger Emile Hokayem enligt The Guardian.

”Skulle hitta elegant sätt”

Nu hävdar Finlands expresident och fredspristagaren Martti Ahtisaari att al-Assad kunde ha avsatts för länge sedan.

I en intervju med The Guardian säger han att den ryske FN-ambassadören Vitalij Tjurkin i februari 2012 presenterade ett erbjudande för Storbritannien, USA och Frankrike, som tillsammans med Kina och Ryssland utgör de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd.

– Han (Tjurkin) sa tre saker: Ett – vi skulle inte ge vapen till oppositionen. Två – vi skulle direkt få igång en dialog mellan oppositionen och al-Assad. Tre – vi skulle hitta ett elegant sätt för al-Assad att stiga åt sidan, säger Ahtisaari, som höll i samtalen mellan länderna.

Storbritannien, USA och Frankrike nappade dock inte på erbjudandet, säger Ahtisaari.

– Inget hände för jag tror att de alla, som många andra, var övertygade om att al-Assad skulle förlora makten inom några veckor och att det inte var någon mening att göra något.

”Katastrof vi skapat själva”

Vitalij Tjurkin vill inte kommentera det "privata samtalet" med Ahtisaari. Sir John Jenkins, tidigare brittisk diplomat, avfärdar dock Ahtisaaris version.

– Den svagaste punkten i Ahtisaaris påståenden var att Tjurkin talade för Moskva. Om han hade sagt till mig vad Tjurkin sa skulle jag ha svarat att jag ville höra det från (Vladimir) Putin också innan jag kunde ta det seriöst.

I februari 2012 hade kriget i Syrien kostat cirka 7 500 människoliv. Nu är dödssiffran omkring 250 000 och över 11 miljoner har tvingats på flykt från sina hem.

– Vi borde ha förhindrat det här från att ske, för det här är en katastrof vi har skapat själva, denna ström av flyktingar till våra länder i Europa. Jag ser ingen annan lösning än att ta bra hand om de här stackars människorna. Nu betalar vi räkningarna för det vi själva har åstadkommit, säger Ahtisaari i intervjun.

Publicerad: