Skjutningen på Vårväderstorget

Tre misstänkta för restaurangmorden i Göteborg

avStaffan Dickson

1 av 11
Adam Abdulahi, 28, och Ahmed Warsame, 25.

De tre männen greps och häktades för grovt vapenbrott efter dödsskjutningen på en restaurang i Göteborg i mars.

Nu misstänks de även för mord eller medhjälp till mord.

En undersökning har visat att männens beslagtagna vapen användes vid dådet på restaurangen.

Två män sköts ihjäl och åtta personer skadades på en restaurang på Vårväderstorget på Hisingen i Göteborg den 18 mars i år.

Kvällen efter dödsskjutningen greps tre män, 18, 20 och 27 år gamla, efter att polisen hittat vapen i deras bil.

Männen häktades och misstänktes till en början för synnerligen grovt vapenbrott – två av dem även för grovt narkotikabrott – men enligt polisen kunde det inte uteslutas att de dessutom hade en koppling till dödsskjutningen.

– Vi hade en viss polisiär aktivitet och spanade mot de här tre personerna. I samband med det gjorde vi ett tillslag och beslagtog vapen när de befann sig i ett fordon, säger Robert Karlsson, chef för utredningsenheten i polisregion Väst.

Fick veta under förmiddagen

Nu meddelar polisen att männen delgivits misstanke om mord alternativt medhjälp till mord. De nya misstankarna mot dem kommer efter att Nationellt forensiskt centers (NFC, tidigare SKL/Statens kriminaltekniska laboratorium) undersökning av de beslagtagna vapnen visat att det är samma vapen som användes vid dådet på restaurangen på Hisingen.

– Det är klart att det blev väldigt intressant när vi förstod att de beslagtagna vapnen var av samma typ som vi då trodde hade använts på restaurangen. Och nu är det alltså fastställt att det är samma vapen, säger Robert Karlsson.

Johan Udén, kammaråklagare och förundersökningsledare, säger att männen delgavs de nya misstankarna under förhör i förmiddags.

Han vill dock inte säga hur de ställer sig till dem.

– Vi redovisar inte deras inställningar. De har delgivits misstanke om brott, men jag går inte in på misstankegraden heller, den kan variera, säger Johan Udén.

”Många hylsor”

De nya misstankarna kommer nästan tre månader efter dödsskjutningen på Vårväderstorget.

– Det har varit en omfattande undersökning, det var ganska många hylsor, säger Johan Udén.

Robert Karlsson på utredningsenheten i polisregion Väst säger att morden bottnar i bråk om narkotikahandel, även om en av de ihjälskjutna av allt att döma bara råkade befinna sig på fel plats vid fel tillfälle.

– I botten av de här gängkonflikterna ligger bråk om vems marknad man säljer på. När man inte är överens om det tar man till vapen och så småningom är en eller flera mördade.

I ett pressmeddelande kommenterar han utredningen efter dödsskjutningen:

– Det är ett fruktansvärt dåd och vi arbetar hårt för att klara upp det. Vi har fortfarande stenar som ska vändas på, men det känns bra att vi har kommit så här långt nu.

ARTIKELN HANDLAR OM