Döttrarna dog i storbranden: ”Skrek åt dem att ta sig ut”

NYHETER

Kemerovo är i sorg efter branden i varuhuset som hittills har krävt 64 liv.

I biosalongerna på fjärde våningen rasade taket in och bland de döda finns många barn.

– Min dotter ringde mig. Jag skrek att de skulle försöka ta sig därifrån, berättar Alexander Lillevjalis vars tre döttrar dog i branden, för nyhetssajten Meduza.

Flera hundra personer befann sig i köpcentret ”Winter Cherry” när brandes bröt ut under söndagen.

Nu försöker anhöriga och boende i Kemerovo, norr om Novosibirsk att greppa det som inträffat.

Antalet döda är under måndagseftermiddagen 64, men ytterligare 10 personer vårdas på sjukhus, flera av dem allvarligt skadade.

En 11-årig pojke ska ha hoppat från ett fönster på fjärde våningen och skadats svårt. Hans föräldrar och lillasyster dog i branden, uppger ryska myndigheter.

Flera skolklasser befann sig i det fyra våningar höga shoppingcentret när eldsvådan startade. På sociala medier cirkulerar bilder på brandinfernot och på människor som hoppar ut ur fönstren.

”Säg till mamma att jag älskar henne”

Vika Pochankia, 12, talade i telefon med sin moster Evfeniya Oganisyan när hon försökte ta sig ut.

– Säg till mamma att jag älskar henne. Säg till alla att jag älskar dem, sa hon innan samtalet bröts, rapporterar RT.

Det är fortfarande oklart om hon om hennes klasskamrater är bland de döda skriver den ryska nyhetsbyrån.

Nyhetssajten Meduza har träffat Alexander och Olga Lilllevjalis som befinner sig i evakueringscentret som upprättats i en gympasal i Kemerovo.

Hela familjen var i köpcentret under söndagen. De 11-åriga tvillingdöttrarna skulle se den tecknade filmen ”Sherlock Gnomes” och fick med sig popcorn att äta under filmen.

En halvtimme efter det att flickorna lämnats av vid bion ringde det på Alexanders telefon. Ena dottern var panikslagen. Hon såg rök och kunde inte ta sig ut ur salongen tillsammans med sin syster.

– Jag sprang ned för trappan och någon gav mig en våt trasa som jag kunde täcka andningsvägarna med. Jag började krypa och insåg att jag inte hade någon styrka kvar. Jag hade inhalerat så mycket koldioxid att jag trodde jag skulle svimma.

– Min dotter ringde mig, hon kunde inte ta sig ut. Jag skrek att de skulle försöka ta sig därifrån, berättar pappan för Medusa.

1 av 10 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Kritiska till räddningstjänsten

Nu är han och barnens mamma Olga kritiska till hur nödsituationen hanterades av personal på plats och att dte dröjde innan de fick besked om att deras barn brunnit inne. Deras femåriga dotter dog också i branden.

Alexander säger att han försökte leda räddningstjänsten rätt upp till den brinnande biohallen.

– Jag sa till dem att barnen är inlåsta i en rökfylld hall på fjärde våningen, de måste tas ut, de lever fortfarande. Det tog tre minuter för dem att ta på sig maskerna, tre minuter! Jag sa till dem att jag kan ta en mask själv och springa dit men jag fick inte. Mina flickor brann inne för att reglerna skulle följas stenhårt.

Hittills har det framkommit att elden spred sig snabbt på grund av lättantändlig isolering.

Myndigheterna har också konstaterat att brandsäkerhetsreglerna inte har följts, brandlarmet var avaktiverat och nödutgångar blockerade.

Dagens tre rubriker 25 mars 00:26
ARTIKELN HANDLAR OM

Bränder

Ryssland