Mordet på Eddie Svensson i Högsbo

Polisen om jagade inbrottsmördaren: ”Han kan göra det igen”

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Ett 30-tal tips har kommit in under helgen om den misstänkta mördaren i stadsdelen Högsbo.

Polisen misstänker att gärningsmannen känt på olåsta dörrar i lägenhetshus – en man har mördats och en annan har knivhuggits svårt.

– Han skulle kunna göra det här igen. Vi är ju väldigt angelägna att få tag på honom, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.

I fredags gick polisen ut med teorin att ett misstänkt mord natten mot den 8 mars och ett mordförsök 28 december kan ha samma gärningsman.

Bägge händelserna ägde rum i Högsbo i Göteborg, där en man plötsligt har dykt upp i lägenheterna för att sedan gå till knivattack.

– Han sa "ursäkta mig". Sedan började han kniva mig, säger mannen som överlevde attacken på Riksdalersgatan, till GP. Han höggs bland annat i ryggen och axeln, när han låg ner.

Leif GW: ”Random killer”

Polisen har inte kunnat fastställa att någonting har stulits från någon av lägenheterna. Detta leder kriminalprofessorn Leif GW Persson att misstänka att det är en ”stolle” eller en ”random killer” som ligger bakom attackerna.

– Det här låter som ett fall där sannolikheten för att det blir en nästa gång är ganska hög. Men skulle det hända ett tredje fall kan det mycket väl vara en bra bit därifrån. Det beror på att han nu känner sig så komfortabel att han kan bege sig utanför sitt eget närområde, säger Leif GW Persson till GP.

Fått ett 30-tal tips

Polisen uppger för Aftonbladet att ett 30-tal tips har kommit in under helgen.

Arbetshypotesen är att gärningsmannen har gått runt och ryckt i entrédörrar och dörrar till lägenheter, för att se var han kan komma in. Det är framförallt sådana tips som polisen efterlyste i fredags.

– Vi ser om det kan ge något, men det finns fortfarande ingen misstänkt i ärendet. Vi kommer att ta kontakt med målsägaren på Riksdalersgatan, prata lite mer med honom. Och så tror jag att man kommer genomföra ytterligare en dörrknackning, säger Thomas Fuxborg, presstalesman för polisen region Väst.

”Kan göra det igen”

Inget signalement har lämnats ut av polisen – eftersom att den överfallna mannen inte kunnat lämna något sådant.

– Mannen som överfölls blev så pass chockad att han inte har kunnat ge ett signalement. Det var mörkt i lägenheten och det skedde halv fyra på natten, den mörkaste tiden. Men han vet att det är en man som överfallit honom, säger Thomas Fuxborg. Till GP säger mannen att gärningsmannen hade en huvtröja på sig.

Både Leif GW Persson och polisens presstalesperson slår fast att det är oerhört viktigt för polisen att få tag på den misstänkta gärningsmannen.

– Han är ytterst farlig den här gärningsmannen. Han skulle kunna göra det här igen. Så vi är ju väldigt angelägna att få tag på honom så ingen annan person kommer till skada, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Inbrottstjuv tros ligga bakom mord och mordförsök – polisen vädjar om tips

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Eddie Svensson i Högsbo

Högsbo

Våldsbrott

Inbrott