Nyheter

Invandring i fokus när Ungern går till val

avTT

Foto: Darko Vojinovic/AP/TT
Ungerns premiärminister Viktor Orbán väntas sitta kvar på sin post.
Foto: Pablo Gorondi/AP/TT
En regeringsfinansierad kampanj mot George Soros i Budapests tunnelbana i somras. Den drogs tillbaka efter kritik mot att den var antisemitisk. Men efter det har nya affischer den ungerskfödde judiske affärsmannen satts upp i landet. Arkivbild.
Foto: Pablo Gorondi/AP/TT
En regeringsfinansierad kampanj mot George Soros i på en busshållplats i Budapest i somras. Den drogs tillbaka efter kritik mot att den var antisemitisk. Men efter det har nya affischer riktade mot den ungerskfödde judiske affärsmannen satts upp i landet. Arkivbild.

Genom att måla upp ett hot från yttre fiender hoppas Viktor Orbán bli omvald som Ungerns premiärminister. I centrum för hans hätska valkampanj står migrationsfrågan och affärsmannen George Soros.

George Soros har inte besökt Ungern på flera år. Men trots det syns han nästan överallt. Den ungerskfödde finansmannen blickar ut från busstationer och motorvägar – eftersom regeringspartiet Fidesz använder honom som slagträ i en valkampanj som av kritiker beskrivs som antisemitisk.

När ungrarna röstar på söndag väntas Fidesz ta hem segern. Den stora frågan tycks vara med hur stor marginal. Fokus för premiärminister Viktor Orbáns omvalskampanj är judiske Soros, som anklagas för att stå bakom en hemlig plan som syftar till att Ungern ska emot mängder av migranter – något affärsmannen själv har avfärdat som ren konspiration.

Målar upp hot

På de senaste affischerna har Soros klippts in bredvid oppositionsledare som i sin tur har fått tänger i sina händer – en anspelning på att de skulle vilja klippa sönder de ståltrådsstängsel som myndigheterna lät uppföra för att stoppa flyktingar att ta sig in i landet 2015.

– Regeringen låtsas ha en fiende utanför Ungern, den kallas migration eller Soros. Budskapet är att de vill attackera Ungern och att Fidesz är den enda politiska kraft som kan skydda nationen, säger Róbert László vid tankesmedjan Political Capital i Budapest.

– De flesta ungrare tror inte på den här propagandan, men Fidesz väljarbas tenderar att göra det och för dem är Orbán den ende som kan rädda landet.

Ungern har varit en av de mest högljudda motståndarna till EU:s omfördelning av asylsökande och har hittills vägrat att ta emot en enda asylsökande inom ramen för avtalet. Trots detta har Orbán gjort migrationsfrågan till den viktigaste i valet – i skuggan av andra problem som korruptionsskandaler, låga löner och omfattande brister i sjukvårdssystemet. Detta har underlättats av att de flesta medier numera kontrolleras av personer närstående regeringen.

Splittrade motståndare

Efter ett överraskande nederlag för Fidesz i ett lokalval nyligen har Orbáns antiinvandringsretorik blivit ännu tuffare. Men även om resultatet skakade om den ungerska politiken anses oppositionen allmänt för splittrad för att lyckas gå samman och stoppa Orbán från att sitta kvar i fyra år till.

– Ungern är ett typexempel på ett styre som har gått i väldigt auktoritär riktning och en del av politiken går ut på att kväsa oppositionella röster. Orbán har bidragit till en kampanj mot olika typer av främmande element i Ungern, allt från civilsamhället till fria universitet och rättsväsendet, säger Göran von Sydow, forskare vid Svenska institutet för europapolitiska studier.

– Dessutom finns inslag i Orbáns politik och kampanj som många tolkar som direkt antisemitiska, inte minst kampanjen mot Soros.

Huvudvärk för EU

Fidesz har styrt sedan 2010 och Orbáns systematiska angrepp på grundvalarna i den ungerska demokratin skapar ständig huvudvärk för EU. Men ett av grundproblemen är att partiet ingår i den kristdemokratiskt konservativa partigruppen EPP och därmed får politiskt skydd, enligt von Sydow.

– Det är ett dilemma för EU att man inte agerade mer när Orbán tog över makten. Nu är förändringarna i landet redan gjorda, inom rättsväsendet till exempel, säger han och fortsätter:

– EPP:s ordförande Joseph Daul twittrade nyligen ut ett lyckönskningstelegram till Fidesz, utan en tillstymmelse till kritik. Många menar att det är problematiskt att hålla en sådan regim under armarna, eftersom det inte passar in i de grundläggande värderingar som EU står för.