Döms till fängelse för tweet om hjältepolisen i Frankrike

avAugust Håkansson

NYHETER

Polisen Arnaud Beltrame – som bytte ut sig själv mot en gisslan under fredagens terrordåd i södra Frankrike – har hyllats världen över för sitt hjältemod.

Men vänsterpolitikern Stéphane Poussier firade hans död i två inlägg på Twitter.

Nu har han dömts till fängelse, rapporterar France info.

Arnaud Beltrame har hyllats både i Frankrike och i andra länder för sitt hjältemod under terrorattentatet i Trèbes i fredags.

Beltrame erbjöd sig själv i utbyte mot en kvinnlig gisslan – och fick betala med sitt liv. Dagen efter gisslandramat avled han på sjukhus efter att ha fått kniv- och skottskador.

1 av 2 | Foto: AFP
Polismannen Arnaud Beltrame bytte plats med gisslan och dog senare av sina skador.

”Denna gång en polis, bra!”

Men någon som inte hyllade polisen var Stéphane Poussier, politiker för det vänsterradikala partiet La France Insoumise. Han skrev två inlägg på Twitter där han firade Arnaud Beltrames död.

”Varje gång en polis blir skjuten tänker jag på min vän Rémi Fraisse”, skrev Stéphane Poussier och syftade på en miljöaktivist som dog under sammandrabbningar med polis 2014.

”Och denna gång var det en polis, bra! Det betyder även en Macron-väljare färre!”.

Fråntas rösträtt

Stéphane Poussier greps i sitt hem på söndagen och häktades senare.

Nu har han dömts till ett års fängelse, skyldig för ”rättfärdigande av terrorhandlingar”, rapporterar France Info. Detta trots att han bett om ursäkt för inläggen. Stéphane Poussier fråntas också sin rösträtt i franska val i sju år.

Ledaren för La France Insoumise, Jean-Luc Mélenchon, har fördömt hans uttalanden.

Vad är terrorism? 02:19
ARTIKELN HANDLAR OM