FN:s säkerhetsråd möts om nervgiftattack

Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Diplomater vid den amerikanska ambassaden i Moskva, med familjer, förbereder sig för avfärd under torsdagsmorgonen.
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
De utvisade amerikanska diplomaterna lämnar ambassaden i Moskva i bussar under torsdagsmorgonen.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Storbritanniens premiärminister Theresa May.
NYHETER

FN:s säkerhetsråd möts i kväll för att diskutera nervgiftattacken mot en rysk ex-spion och hans dotter i brittiska Salisbury.

Sverige står fortfarande bakom Storbritannien i bedömningen att Ryssland är den enda troliga förövaren, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Mötet har begärts av den permanenta medlemmen Ryssland. Inför mötet upprepar Margot Wallström att Sverige står bakom Storbritannien.

"EU:s linje är tydlig: Ryssland är den enda troliga förövaren. Mordförsöket i Salisbury är ytterligare en utmaning av den internationella rättsordningen från rysk sida. Det är viktigt att den brittiska utredningen får ha sin gång. Vi förväntar oss att Ryssland svarar på Storbritanniens frågor", säger Margot Wallström i ett skriftligt uttalande till TT.

Inför mötet twittrar Rysslands biträdande FN-ambassadör Dmitrij Poljanskij att Ryssland inte har något att dölja. Han skriver också att mötet sannolikt kommer att bjuda på "sanningens minut", rapporterar Reuters.

I Rysslands begäran heter det att man vill diskutera det brev som Storbritanniens premiärminister Theresa May skrev till rådet den 13 mars. I brevet konstaterade May att det är "högst sannolikt" att Ryssland ligger bakom attacken mot den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia den 4 mars.

Lämnade Moskva

Men Ryssland har kraftfullt nekat till inblandning i dådet. Ordkriget har lett till en upptrappad diplomatisk konflikt mellan Ryssland och flera länder i väst. På torsdagen lämnade de 60 amerikanska diplomater som utvisats från Ryssland sin ambassad i Moskva, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Utvisningarna är ett svar på att USA kastat ut lika många ryska diplomater, i solidaritet med Storbritannien som utvisat 23. Flera andra europeiska länder har också förklarat ryska diplomater som "persona non grata".

Parallellt ökar pressen på Storbritannien att lägga fram bevis för sina anklagelser. Prover från Salisbury visar spår av nervgiftet Novitjok, som utvecklades i dåvarande Sovjetunionen. Men den brittiska militärens försvarslaboratorium meddelade nyligen att man inte kunnat fastställa var det aktuella giftet framställts.

Ökad press

– Det motsäger vad vi tidigare hört från brittiska politiker och ökar onekligen pressen på Storbritannien att visa upp ytterligare bevis för att det är sannolikt att spåren pekar mot Moskva, sade den tyska regeringens Rysslandskoordinator Gernot Erler enligt nyhetsbyrån Reuters före säkerhetsrådsmötet.

Moskva har sagt sig vara berett att utreda nervgiftattacken tillsammans med Storbritannien eller Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW). Men OPCW röstade ner Rysslands begäran om att få delta i undersökningen och Storbritannien har förkastat det ryska erbjudandet.

Chefen för Rysslands underrättelseorgan SVR, Sergej Narysjkin, har kallat förgiftningen av Skripal för en "grotesk provokation" som är hopdiktad av de brittiska och amerikanska säkerhetstjänsterna.