Löfven om avgångsbeskedet: Ingen som helst sanning

Statsminister Stefan Löfven (S) överväger att avgå som statsminister direkt efter valet, erfar SvD.

Men enligt statsministern själv är uppgifterna helt osanna.

– Det finns ingen som helst sanning i detta, säger han till Aftonbladet.

Statsminister Stefan Löfven (S) överväger att avgå som statsminister direkt efter valet – även om de rödgröna blir största block, skriver SvD under torsdagen.

Syftet ska enligt tidningen vara att att påskynda processen och göra det lättare att rädda regeringsmakten för egen del och redan nu är det klart att Alliansens partiledare kallas till överläggningar i regeringsfrågan direkt efter valet.

Löfven: Ingen som helst sanning

Men enligt statsministern själv stämmer inte uppgifterna.

– Det finns ingen som helst sanning i detta och om någon har sagt detta så är det uppenbarligen en person utan insyn, säger han till Aftonbladets reporter Anette Holmqvist.

Stefan Löfven.
Stefan Löfven.

Även statsministerns pressekreterare Erik Nises dementerar uppgifterna.

– SvD har talat med någon som sitter och spekulerar. Det är ju helt dödfött att göra det innan det finns ett valresultat att förhålla sig till. Ingenting är bestämt innan väljarna har sagt sitt, säger han.

Inget ”carte blanche” från Löfven

Statsminister Stefan Löfven har tidigare sagt att han är beredd att släppa fram de borgerliga allianspartierna om dessa blir större än de rödgröna, och att de rödgröna kommer att gå i opposition om de inte får regera vidare.

– Blir vi det mindre blocket och Alliansen vill försöka bilda regering så ska de naturligtvis göra det. Men det innebär inte att jag kommer att ge en moderatledd regering något carte blanche (ungefär fri lejd). De har en gång brutit en decemberöverenskommelse som innebar att man skulle göra detta, så jag har inga skyldigheter alls, har Löfven tidigare uttalat sig kring det kommande valresultatet.

Publisert:

LÄS VIDARE