Ryske dubbelagenten Skripal förgiftad i England

Två ryssar misstänks för giftattacken i Salisbury

Av: 

Ebba Thornéus

TT

NYHETER

May: Ingen operation på eget bevåg

Två ryska medborgare har namngivits, misstänkta för nervgiftsattacken på ryske ex-spionen Sergej Skripal och dottern Julia  i brittiska Salisbury tidigare i år.

Enligt premiärminister Theresa May är männen officerare i den ryska militära underrättelsetjänsten GRU – och att operationen förankrats på ”högre ort”.

– Det var inte en operation som utfördes på eget bevåg, säger May.

I mars i år hittades den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal, 66, och hans dotter Julia, 33, på en parkbänk i Salisbury i England.

Båda hade utsatts för nervgiftet Novitjok och vårdades länge på sjukhus.

Ryssland anklagades tidigt för att ligga bakom mordförsöken, vilket ledde till massutvisning av ryska diplomater från länder i väst.

Moskva har hela tiden nekat till anklagelserna och har svarat med att i sin tur utvisa västdiplomater.

Tidigare har uppgifter kommit om att polisen lyckats identifierat de misstänkta gärningsmännen och under onsdagen släpptes namnen, uppgav den brittiska nyhetsbyrån PA med hänvisning till Scotland Yard och åklagarkammaren.

May: Inte utfört på eget bevåg

Två ryska medborgare vid namn Alexander Petrov och Ruslan Bosjirov. De båda männen är i 40-årsåldern och ska ha använt sig av påhittade namn, skriver BBC.

Storbritanniens premiärminister Theresa May informerade under eftermiddagen det brittiska parlamentet att de båda männen, baserat på flertalet bevis, har identifierats som officerare i den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

Vidare menar hon därför att operationen med största sannolikhet har godkänts av högt uppsatta personer inom den ryska staten uppger The Guardian.

– Det var inte en operation som utfördes på eget bevåg, säger May i London.

Tidigare under onsdagen kom även uppgifter om att åklagarmyndigheten anser sig ha tillräckligt med bevis för att kunna åtala de två nu namngivna männen.

Pass utfärdade av regeringen

Enligt Metropolitan Police ska de ha anlänt till flygplatsen Gatwick från Moskva den 2 mars, med det dödliga nervgiftet med sig.

De ska ha bott på The City Stay Hotel i östra London innan de reste till Salisbury den 4 mars där de misstänks ha kontaminerat Sergej Skripals ytterdörr med Novitjok.

Männen ska ha rest med pass utfärdade av den ryska regeringen och ska vid flera tidigare tillfällen ha varit i både Storbritannien och andra länder, enligt Independent.

De två misstänkta återvände till Ryssland strax efter mordet.

En europeisk arresteringsorder har utfärdats men Storbritannien kommer dock inte att begära att männen utlämnas eftersom Ryssland, enligt den brittiska åklagarmyndigheten, inte lämnar ut sina medborgare.

Theresa May är informerad

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien.

2010 lämnades han ut till Storbritannien i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA.

I juni utsattes en man och en kvinna för samma gift i staden Amesbury, inte långt från Salisbury.

Kvinnan avled och mannen fick livshotande skador. Mannen har dock gradvis blivit bättre.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Ryske dubbelagenten Skripal förgiftad i England

LÄS VIDARE

Sergej och Julia Skripal kan få nya identiteter i USA

ÄMNEN I ARTIKELN

Ryske dubbelagenten Skripal förgiftad i England

Ryssland

Sergej Skripal

Storbritannien

Scotland Yard

Nervgifter

Theresa May