Akademiens plan: Välja in ytterligare två nya ledamöter

Institutionen var nära att falla samman – men nu har ett beslut om Katarina Frostenson nåtts

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Krisen i Svenska Akademien var så allvarlig att organisationen var på väg att gå under, enligt den ständige sekreteraren Anders Olsson.

Men under gårdagens sammanträde kom det efterlängtade genombrottet.

Ledamöterna har nu nått fram till ett beslut om Katarina Frostenson – och ytterligare två nya medlemmar kan väljas in redan nästa vecka.

– Det är ett enormt viktigt steg framåt, säger Anders Olsson.

Ledamöterna hade bråttom när de lämnade Börshuset i Gamla stan i Stockholm vid 20-tiden på torsdagskvällen. Göran Malmqvist slog undan en SVT-reporters mikrofon, och sa sedan att mötet varit ”jävligt bra” i en ton som signalerade något helt annat.

1 av 5 | Foto: Pontus Orre
Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson och nyinvalde ledamoten Eric Runesson.

Den ständige sekreteraren Anders Olsson såg ut att vilja försvinna in i väggen när han skulle ta de få stegen mot den väntande bilen.

– Jag har inga kommentarer alls, var det enda han sa innan dörren slog igen.

När han tar emot Aftonbladet i sitt ämbetsrum ett knappt dygn senare är stämningen en helt annan. Kung Carl Gustaf har gett sitt godkännande till två nya ledamöter – författaren Jila Mossaed och juristen Eric Runesson. Den sistnämnda flankerar den ständige sekreteraren, som ger intrycket av att ha sänkt axlarna för första gången på mycket länge.

– Jag tror att det känns bra, men det blir nog först senare i kväll som man kan känna efter på riktigt, säger Anders Olsson.

– Men jag är väldigt glad. Det här är ett enormt viktigt steg framåt för Akademien på vägen att erövra ett starkare förtroende för omvärlden. 

Övervägde att avgå

Akademien har förföljts av becksvarta rubriker i nästan ett helt år. Nu medger Anders Olsson att krisen har varit mycket allvarlig. Inför torsdagens möte fruktade han att institutionen skulle komma att falla samman om inte de låsta positionerna började luckras upp. Till Dagens Nyheter säger Anders Olsson att det gick så långt att han övervägde att avgå:
–  Det var en situation där jag övervägde den möjligheten. Men samtidigt har jag trivts väldigt bra på den här arbetsplatsen.

För Aftonbladet beskriver Olsson situationen så här:

– Jag har sett de här svårigheterna inpå huden. Det har ibland varit väldigt svårt att se utvägar. Det var ett mycket kritiskt läge den här veckan. 

Det som drivit Akademien till avgrundens rand är frågan om ledamoten Katarina Frostensons framtid. Under sammankomsten nåddes den samsyn som Anders Olsson länge kämpat för.

– Vi har fattat ett beslut och det är väldigt bra att vi nått den enigheten.

Vad är innebörden av beslutet?

– Det kan jag inte gå in på nu. Vi får återkomma om den frågan när den är mer avgjord, det är den inte riktigt ännu.

”Måste kunna uthärda smärta”

Tidigare har det rapporterats att de tre avhopparna Sara Danius, Peter Englund, och Kjell Espmark krävt att Katarina Frostenson skulle lämna sin post för att de skulle delta i omröstningar. Under gårdagen medverkade Englund och Espmark genom att skicka in sina röster. Det var nödvändigt för att Akademien skulle nå upp till de tolv ledamöter som krävs för att rösta in nya medlemmar.

– De här invalen var förbluffande enhälliga. Det är en styrka efter att vi kunde nå fram till ett såhär positivt resultat efter de här svårigheterna, säger Anders Olsson.

– Jag tycker att vi haft bra möten under hela den här tiden, och det är en viktig styrka. Man måste klara av att möta motstånd, och ibland också fiendskap. Man måste kunna uthärda smärta och motgångar. Det har många gjort.

Efter torsdagens tillsättningarna återstår två tomma stolar i Akademien. Anders Olssons plan är att föreslå ytterligare två nya namn för kungen redan nästa vecka.

– Vi har flera namn som vi överväger. Jag tror att vi kommer att kunna genomföra en ny omröstning mycket snart. Ambitionen är att ha fyra nya ledamöter till högtidssammankomsten den 20 december.

Vid den här tiden nästa år hoppas Svenska Akademien ta revansch genom att dela ut dubbla Nobelpris.

– Arbetet med att ta fram kandidater bedrivs på det stora hela som vanligt. Men vi har en längre lista på möjliga pristagare än vanligt, säger Anders Olsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE